Variation of Hydraulic Resistance in Pressure Pipelines of an Open-Type Hydraulic System - Сидор, Тарас; Орел, Вадим; Sydor, Taras; Orel, Vadym (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Напірні розподільні трубопроводи зі шляховим роздаванням рідини входять до складу різних технічних систем. Втрати напору на різких і плавних звуженнях труб є складовою загальних втрат напору в цих трубопроводах. Вирівнювання роздавання рідини по довжині розподільних трубопроводів досягають зокрема зменшенням їх діаметра в напрямку потоку. Залежно від конфігурації звуження труби втрати напору на цьому елементі трубопроводу можуть змінюватися. Для напірної гідравлічної системи розімкненого типу отримано регулювальну характеристику напору в трубопроводі за сталої витрати рідини у загальному вигляді. Враховано вплив заходів, необхідних для зміни втрат енергії в трубопроводі, на гідравлічний опір нерегульованої ділянки трубопроводу. Запропоновано варіанти цих заходів для напірного трубопроводу зі звуженням труб.

Pressure distributive pipelines with path distribution of fluid are part of various technical systems. Pressure losses at abrupt and smooth pipe reductions are components of total pressure losses in these pipelines. After all, the equalization of fluid distribution along the length of distributive pipelines is achieved, in particular, by reducing their diameter in the direction of flow. Depending on the configuration of the pipe reductions, pressure losses at this pipeline element can vary. For an open-type hydraulic system, a regulatory characteristics of pressure in the pipeline has been obtained with a constant fluid flow in a general form. The influence of measures necessary to change energy losses in the pipeline on the hydraulic resistance of the unregulated section of the pipeline has been taken into account. Options for these measures have been proposed for a pressure pipeline with pipe reduction.
Зміна гідравлічного опору в напірних трубопроводах гідравлічної системи розімкненого типу
Keywords: гідравлічна система; регулювальна характеристика; регулювання напору; гідравлічний опір; hydraulic system; regulatory characteristics; pressure regulation; hydraulic resistance