Засади та етапи розвитку концепції міста-саду: архітектурний аспект - Турчин, Богдан; Turchyn, Bohdan (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
У статті розглянуто змістове значення терміну “місто-сад”, становлення концепції містасаду та її поширення в загальносвітовому архітектурному просторі. Розкрито питання впливу ідеї міста-саду на формування нових явищ в архітектурі та містобудуванні, зокрема, руху Новий урбанізм. На прикладі реалізованих міст-садів окреслено чинники, які здатні забезпечити рівновагу між природою навколишнього середовища та високими урбаністичними навантаженнями, які характерні для нинішньому часу. Актуальність теми визначається потребою систематизувати наявні фактологічні та аналітичні матеріали задля подальшої популяризації принципів, закладених у межах концепції міста-саду.

The article highlights the semantic meaning of the term “garden city”, the formation of the garden city concept and its spread in the global architectural space. The question of the influence of the idea of a garden city on the incipience of new phenomena in architecture and urban planning, in particular, the New Urbanism movement, is revealed. Examples of the implemented garden cities outline the factors that can ensure a balance between the nature of the environment and the high urban loads that are characteristic of the present time. The relevance of the topic is determined by the need to systematize the available factual and analytical materials for further popularization of the principles, which were established in the garden city concept.
Principles and stages of development of the garden city concept: an architectural aspect
Keywords: “місто-сад”; Ебенізер Говард; “ідеальне місто”; Новий урбанізм; “суперблок”; “garden city”; Ebenezer Howard; “ideal city”; New Urbanism; “superblock”; 72.03