Сфери вживання претеріта і перфекта у німецькій мові - Ратич, М. Т. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2007)
Досліджується функціонування претеріта і перфекта залежно від семантики цих часових форм та особливостей їх структури. Типовою сферою вживання претеріта є різні види оповіді (повісті, романи, новели, легенди, казки), а перфекта – діалог. Im vorliegenden Beitrag wird das Funktionieren der präteritalen und perfektiven Formen abhängig von ihrer Semantik und strukturellen Besonderheiten untersucht. Typische Verwendungsbereiche des Präteritums sind verschiedene Arten der Erzählung /Romane, Novellen, Legenden, Märchen/. Perfekt wird vorwiegend in den Dialogen gebraucht.