Технологічні особливості одержання крохмальвмісних полілактидних матеріалів для 3D друку - Кечур, Д. І.; Масюк, А. С.; Левицький, В. Є.; Кисіль, Д. Б.; Чопик, Н. В.; Kechur, D. I.; Masyuk, A. S.; Levytskyi, V. Ye.; Kysil, D. B.; Chopyk, N. V. (Lviv Politechnic Publishing House, 2023)
Розроблено полілактидні композиційні матеріали з органічним наповнювачеммодифікатором – крохмалем, неорганічним наповнювачем – кальцію карбонатом і пластифікатором – епоксидованою соєвою оливою для 3D друку. На підставі модульнодеформаційного методу розрахунку визначено пружно-пластичні та деформаційні властивості розроблених модифікованих полілактидних матеріалів. Виявлено зміну модуля деформації, модуля пружності, модуля високоеластичності залежно від складу композиту. Визначено поверхневу твердість, теплостійкість за Віка і термомеханічні характеристики розроблених полілактидних матеріалів

Polylactide composite materials with organic filler-modifier starch, inorganic filler -calcium carbonate and plasticizer - epoxidized soybean oil for 3D printing have been developed. On the basis of the modular deformation method of calculation the elastic-plastic and deformation properties of the developed modified polylactide materials are determined. The change of modulus of deformation, modulus of elasticity, modulus of high elasticity depending on the composition of the composite is revealed. The surface hardness, Vicat softening point and thermomechanical characteristics of the developed polylactide materials are determined.
Technological features of obtaining starch-containing polylactide materials for 3D printing
Keywords: полілактид; модифікування; крохмаль; епоксидована соєва олива; деформація; polylactide; modification; starch; epoxidized soybean oil; deformation