Сейсмічність Олеської площі: екологічні аспекти - Назаревич, Л. Є. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Проаналізовано сейсмічність Олеської площі та прилеглих територій у межах Львівської області, зокрема, деякі особливості землетрусів у В.Мостах (1875 р.) і Комарно (2007 р.) а також вплив на дану територію землетрусів зони Вранча (зокрема, землетрусу 1838 р.). За зарубіжними даними про вплив методу гідророзриву пласта на сейсмічність зроблено висновки щодо можливих змін сейсмічного режиму цієї території і підвищення можливої загрози для водних ресурсів Львівщини при розробці покладів сланцевого газу. Проанализированы землетрясения Олеской площади и прилегающих территорий в пределах Львовской области, в частности, некоторые особенности землетрясений в В. Мостах (1875 г.) и Комарно (2007 г.), а также влияние на данную территорию землетрясений зоны Вранча (в частности, землетрясения 1838 г.). По зарубежным данным о влиянии метода гидроразрыва пласта на сейсмичность сделаны выводы о возможных изменении сейсмического режима этой территории и повышения возможной угрозы для водных ресурсов Львовщины при разработке залежей сланцевого газа. Earthquake of Olesky area and surrounding areas within the Lviv region and in particular some features of earthquakes in V. Mosty (1875) and Komarno (2007) as well as influence on a given territory from Vrancea zone earthquakes (in particular, the earthquake in 1838) are analyzed. According to foreign reports about the influence of the method of hydraulic fracturing on seismicity the conclusion about possible changes of seismic regime of the area and increase the possible danger to water resources of Lviv region from shale gas extraction were made.
Сейсмичность Олеской площади: экологические аспекты
Seismicity of Olesky area: ecological aspects
Keywords: сейсмічність; Олеська площа; землетрус; ізосейсти; розлом; екологія; сейсмичность; Олеская площадь; землетрясение; изосейсты; разлом; экология; seismicity; Olesky area; earthquake; іsoseists; fault; ecology