Енергетична безпека України: екологічні та військові загрози - Жарсовська, Ірина; Бобко, Андрій; Zharsovska, Iryna; Bobko, Andrii (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У цьому науковому доробку проведено дискусію щодо ролі енергетичної безпеки у національній безпеці. Позиціоновано, що останню треба позиціонувати набагато ширше ніж економічну безпеку, оскільки нині у російсько-українській війні державою-агресоркою енергетична інфраструктура обрана ціллю ведення збройної боротьби, що порушує норми міжнародного-гуманітарного права щодо шкоди цивільному населенню. З початком повномасштабного вторгнення країни-агресорки в Україну проблема національної безпеки для України набуває особливого значення, оскільки стосується добробуту та реального забезпечення права на життя мільйонів громадян нашої держави. Енергетична безпека є основним фактором життєдіяльності держави, адже будь-які перепони у функціонуванні енергетичного комплексу надзвичайно болісно позначаються на всій економіці та соціальній сфері. Автори відзначають, що глобальними енергетичними проблемами є нерівномірність розподілу геологічних запасів основних видів паливних ресурсів, особливо дефіцитного природного газу, посилення фінансової нестабільності економіки в останні десятиліття, посилення міждержавних воєнних дій та кліматичні катастрофи. Констатовано, що перехід від аналогового до цифрового підходу в правовому регулюванні енергетичної системи держави триває, цифрові технології зроблять енергетичні системи більш пов’язаними, розумними, ефективними, надійними та стійкими в найближчі десятиліття. Загалом позитивно оцінивши правові засоби врегулювання проблеми енергетичної безпеки, у статті відзначено, що цифровізація енергетичної системи в ЄС відкриває нові можливості для забезпечення сталого і конкурентоспроможного ринку, проте вона також має значні загрози. По-перше, залежність від цифрових технологій може збільшити вразливість до кіберзагроз, що ставить під ризик безпеку енергетичних систем. По-друге, ризик виникнення цифрового розриву між країнами-членами ЄС може призвести до нерівномірного розвитку і доступу до нових технологій. Нарешті зростання обсягу даних порушує питання про конфіденційність та захист особистої інформації, що потребує чітких регуляторних рамок.

This paper discusses the role of energy security in national security. It is posited that the latter should be positioned much more broadly than economic security, because currently in the Russian-Ukrainian war, the aggressor state has chosen the energy infrastructure as the purpose of conducting an armed struggle, which violates the norms of international humanitarian law regarding harm to the civilian population. With the beginning of the full-scale invasion of the aggressor country into Ukraine, the problem of national security for Ukraine acquires special importance, as it concerns the well-being and real provision of the right to life of millions of citizens of our country. Energy security is a key factor in the vital activity of the state, because any obstacles in the functioning of the energy complex have an extremely painful effect on the entire economy and social sphere. The authors indicate that global energy problems include uneven distribution of geological reserves of the main types of fuel resources, especially scarce natural gas, increased financial instability of the economy in recent decades, increased interstate hostilities, and climate disasters. It is stated that the transition from an analog to a digital approach in the legal regulation of the state’s energy system continues, digital technologies will make energy systems more connected, intelligent, efficient, reliable and sustainable in the coming decades. Having generally positively assessed the legal means of solving the problem of energy security, the article notes that the digitalization of the energy system in the EU opens up new opportunities for ensuring a stable and competitive market, but it also carries significant threats. First, reliance on digital technologies can increase vulnerability to cyber threats, putting the security of energy systems at risk. Secondly, the risk of a digital divide between EU member states may lead to uneven development and access to new technologies. Finally, the growth of data volume raises the issue of privacy and protection of personal information, which requires a clear regulatory framework.
Energy security of Ukraine: environmental and military threats
Keywords: енергетика; національна безпека; військові дії; інфраструктура; міжнародне гуманітарне право; глобалізація; energy; national security; military operations; infrastructure; international humanitarian law; globalization; 341.12; 355.4 (094.5)