Strength and destruction of brick masasonry based on modified cement mortars - Кропивницька, Т. П.; Семенів, Р. М.; Котів, Р. М.; Бобецький, Ю. Б.; Kropyvnytska, Tetiana; Semeniv, Roksolana; Kotiv, Roman; Bobetskyy, Yuriy (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Досліджено міцність та деформативність цегляної кладки на основі клінкер-ефективних будівельних розчинів, модифікованих добавками повітровтягувальної дії. Порівняльними дослідженнями визначено фізико-механічні властивості будівельного розчину на основі композиційного портландцементу CEM II / B-M 32,5R та низькоемісійного цементу для мурування МС 22,5. Показано доцільність використання багатокомпонентних цементів із підвищеним вмістом активних мінеральних добавок гідравлічної та пуцоланічної дії, що дає змогу ефективно управляти процесами структуроутворення цементуючої матриці розчину та отримувати матеріали з наперед заданими властивостями. Встановлено, що будівельний розчин на основі модифікованого низькоемісійного цементу МС 22,5 з добавками повітровтягувальної дії забезпечує зниження напружено-деформованого стану цегляної кладки. Характерно, що дрібні повітряні пори запобігають поширенню тріщин у глибину твердого тіла, оскільки напруження дуже швидко спадає від високих значень на поверхні пори до низьких значень у її внутрішніх частинах. Це і визначаєте, що замкнені пори перешкоджають процесу руйнування матеріалу. Випробуваннями зразків кладки з використанням модифікованого будівельного розчину показано, що границя міцності при стиску через 28 діб становить 8,5 Н/мм2, модуль пружності – 29,8.103 Н/мм2. Підвищена міцність зчеплення (0,73 МПа) розчину в цегляній кладці, без тріщиноутворення, забезпечується шляхом застосування модифікованого цементу для мурування МС 22,5. Дослідженнями висолоутворення згідно з ДСТУ Б В.2.7-171:2008 встановлено наявність висолів на поверхні цегляної кладки з використанням складних будівельних розчинів. Підвищення висолостійкості цегляної кладки досягають застосуванням клінкер-ефективних будівельних розчинів та поверхневого модифікування гідрофобізуючими речовинами.

The article investigates the strength and deformability of brick masonry based on clinkereffective buikding mortars modified by additives of air-entraining action. Comparative studies have determined the physical and mechanical properties of mortar based on composite Portland cement CEM II / B-M 32.5R and masonry cement MC 22.5. It is shown that mortar on the basis of modified low-emission zeolite-containing cement MC 22.5 with additives of air-entraining action provides reduction of stress-deformed state of brick masonry. It is established that the increased strength of adhesion (0.73 MPa) of the mortar in the brick masonry without cracking is provided by the use of modified low-emission masonry cement MC 22.5. Increasing the efflorescences resistance of brick masonry is achieved by surface modification of hydrophobic substances and the use of clinkerefficient mortar.
Міцність і руйнування цегляної кладки з використанням модифікованих будівельних розчинів
Keywords: цегляна кладка; модифікований будівельний розчин; цемент для мурування; міцність; brick masonry; modified building mortar; ceramic brick; strength