Вплив мастильного середовища і його температурних показників на антифрикційні властивості олив у контакті - Дмитриченко, М. Ф.; Білякович, О. М.; Савчук, А. М.; Туриця, Ю. О.; Міланенко, О. А. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Проведено оцінку антифрикційних показників у контакті тертя під час використання товарної мінеральної оливи І-40А та її композиції з такими добавками: протизношувальною з вмістом дитиофосфату цинку, з протизадирною добавкою з вмістом сульфатно-фосфатної групи поверхнево-активних речовин, антифрикційною добавкою. Встановлено, що композиція оливи І-40А з протизадирною добавкою найефективніше змащує поверхні тертя, як за збільшення навантаження, так і за зростання швидкостей кочення, при цьому одночасно виконує розгладжувальний і полірувальний ефекти.

The evaluation of antifriction indexes in frictional contact with the use of commercial I-40A mineral oil and its composition with the following additives: аnti-wear additive with zinc dithiophosphate content, an anti-scaling additive containing sulfate-phosphate group of surfactants, antifriction additive. It was found that the composition of I-40A oil with an extreme pressure additive effectively lubricates rubbing surfaces, both with increasing load and with increasing rolling speeds, while simultaneously performing a smoothing and polishing effect.
Influence of the lubricating medium and its temperature indices on the antifrictional properties of the oils in contact
Keywords: мінеральна олива; антифрикційна добавка; тертя кочення; mineral oil; antifriction additive; rolling friction; 621.891