Удосконалення роботи вантажної станції Ж у зв’язку зі зміною технології формування передаточних поїздів на вузловій станції - Присяжнюк, Юрій Андрійович; Prysiazhniuk, Yurii Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Вантажна станція Ж розташована у А-му транспортному вузлі. Станція Жвант за технічними ознаками (об’єму і характеру роботи) віднесена до ІІ класу. Станція – поздовжнього типу, розташована на двоколійній дільниці Дсорт – Г. Робота А-го транспортного вузла із розвезення місцевих вагонів на проміжні станції вузла побудована таким чином, що майже всі вагони на вантажну станцію Жвант формуються у передаточні поїзди на вузловій сортувальній станції Дсорт, окрім маршрутизованого вантажу, яким «по прибуттю» є металобрухт. Металобрухт прибуває на станцію Жвант відправницькими маршрутами з непарного напрямку через дільничну станцію Г. Крім того, частина металобрухту прибуває на станцію Жвант і передаточним поїздом, сформованим на станції Г. Усі завантажені на вантажній станції Ж місцеві вагони формуються у передаточні поїзди призначенням на дільничну станцію Г, а невикористані порожні вагони відправляються «в регулювання» на вузлову сортувальну станцію Дсорт передаточними поїздами. Маршрутизований вантаж «по відправленню», яким є машини, сформовані у відправницький маршрут, відправляється у парний напрям (на дільничну станцію Г). Аналіз існуючого варіанту організації роботи станції виконаний після побудови добового плану-графіка та розрахунку основних показників. Очевидно, що за даної системи обслуговування під’їзних колій станція фактично не має резервів, в першу чергу, часу станційного маневрового локомотива для збільшення обсягів місцевої роботи. Тому був запропонований варіант удосконалення - зміна технології формування передаточних поїздів на вузловій станції. Другий (удосконалений) варіант організації роботи станції Жвант передбачає суттєві зміни у процесі формування передаточних поїздів на вузловій сортувальній 4 станції Дсорт. Це можливо, тому що сортувальна станція має потужні сортувальні пристрої – сортувальну гірку великої потужності, а, значить, абсолютно реально організувати процес формування передаточних поїздів за принципом підбирання місцевих вагонів у передаточні поїзди за пунктами вантажної роботи (ВР, п/к МБЗ, п/к КЗ) та, навіть, видами вантажів. Тобто, кожен вантаж для ст. Жвант буде прибувати тільки в одному передаточному поїзді. Результатом запровадження даної технології став варіативний добовий план-графік і розраховані на його основі показники. Запропонована альтернативним варіантом технологія роботи вантажної станції Ж не тільки покращує важливі показники, а і надає можливості збільшення обсягів вантажної роботи на місцях загального та незагального користування. Мета роботи: удосконалення роботи вантажної станції після зміни технології формування передаточних поїздів на вузловій станції. У результаті проведених досліджень було побудовано два добових плани-графіки, визначено основні показники роботи станції та виконано їх порівняння й аналіз. Результати роботи можуть бути використані для дослідження можливості зміни технології роботи вантажних станцій залізничних вузлів.

The freight station Zh is located in the A-th transport hub. The Zhvant station is classified as class II by technical characteristics (volume and nature of work). The station is of the longitudinal type, located on the double-track section Dsort – G. The work of the A-th transport hub for the delivery of local wagons to intermediate stations of the hub is designed in such a way that almost all wagons to the Zhvant freight station are formed into transfer trains at the Dsort hub sorting station, except for routed cargo, which is scrap metal "upon arrival". Scrap metal arrives at the Zhvant station by sending routes from the odd direction through the G station. In addition, part of the scrap metal arrives at the Zhvant station by a transfer train formed at the G station. All local cars loaded at the Zh freight station are formed into transfer trains destined for the G station, and unused empty cars are sent “for adjustment” to the Dsort hub sorting station by transfer trains. The routed cargo “by departure”, which is the cars formed into the sending route, is sent in the even direction (to the G station). The analysis of the existing variant of the station’s work organization was carried out after building a daily schedule and calculating the main indicators. It is obvious that with this system of servicing the access tracks, the station actually has no reserves, first of all, the time of the station shunting locomotive to increase the volume of local work. Therefore, an improvement option was proposed - a change in the technology for forming transfer trains at the hub station. The second (improved) option for organizing the work of the Zhvant station involves significant changes in the process of forming transfer trains at the hub sorting station Dsort. This is possible because the sorting station has powerful sorting devices - a high-capacity sorting hill, which means that it is absolutely realistic to organize the process of forming transfer trains on the principle of selecting local cars into transfer trains by cargo work points (VR, MBZ sub-station, KZ sub-station) and even by cargo types. That is, each cargo for the 6 Zhvant station will arrive in only one transfer train. The result of the introduction of this technology was a variable daily schedule and indicators calculated on its basis. The proposed alternative technology of the freight station Zh operation not only improves important indicators, but also provides opportunities to increase the volume of freight work in places of general and non-general use. Purpose of the work: improvement of the work of the freight station after changing the technology of forming transfer trains at the hub station. As a result of the research, two daily schedules were built, the main indicators of the station's operation were determined, and their comparison and analysis were performed. The results of the work can be used to study the possibility of changing the technology of the work of freight stations of railway hubs.
Improvement of the operation of the freight station Zh due to changes in the technology for forming transfer trains at the Junction
Keywords: 6.275.02.04; – агент комерційний; місцевий вагон; вантажна станція; під’їзна колія; вагонопотік; вантажопотік; витяжна колія; товарна контора; начальник станції; пункт технічного огляду; вантажний район; пункт комерційного огляду; критий склад; відкрита площадка; засоби механізації; - commercial agent; local car; freight station; approach track; car flow; freight flow; exhaust track; freight office; station manager; technical inspection point; freight area; commercial inspection point; covered warehouse; open area; means of mechanization