Формування технічної документації ІТ проєктів в контексті розроблення програмного забезпечення - Захарія, Олег; Кунанець, Наталія; Жовнір, Юрій (Національний університет «Львівська політехніка», 2025)
Анотація. У статті досліджено процеси формування технічної документації ІТ проєктів з розроблення програмного забезпечення із урахуванням особливостей методології Agile та DevOps. Запропоновано формалізми побудови системи документування як інтегрованої складової життєвого циклу ІТ-проєкту. Розглянуто етапи трансформації користувацької історії у структуровані документи, роль безпекових шаблонів, прототипування та програмного коду як інформаційних джерел для генерації специфікацій. Акцент зроблено на автоматизованому документуванні, включно з автогенерацією API-документації, тестових звітів та використанням матриць трасування вимог. Проаналізовано взаємозв’язки документів та етапів проєкту (епіки, коміти, тести) у контексті CI/CD-конвеєра. Подано формалізми та сформовано на їх основі модель, діаграми та підходи, які використані при формуванні відповідної архітектури, що в системному поєднанні забезпечують повноту, актуальність і структурованість технічної документації на програмне забезпечення. Summary. The article explores the methodology for creating technical documentation in software development projects, taking into account the principles of Agile and DevOps. It proposes formal approaches for building a document system as an integrated part of the IT project life cycle. The study examines the stages of transforming user stories into structured documents, the role of security templates, prototyping, and source code as inputs for generating specifications. Emphasis is placed on automated documentation, including autogeneration of API documentation, test reports, and the use of traceability matrices. The relationship between documents and project stages (epics, commits, tests) within the CI/CD pipeline is analyzed. The paper also presents formalisms and a mathematical model, diagrams, and architectural approaches that ensure the completeness, relevance, and structured nature of technical documentation.
Formulation of technical documentation for software
Keywords: технічна документація, програмне забезпечення, користувацька історія, епіки, безпекові шаблони, прототипування, формалізація, CI/CD, Agile, DevOps, APIдокументація, трасування вимог, автогенерація документації, документація, що сформована на основі коду, technical documentation, software, user stories, epics, security templates, prototyping, formalization, CI/CD, Agile, DevOps, API documentation, requirements traceability, auto-generated documentation, code-based documentation; 004.45:004.42