Проєкт архітектурної модернізації клубу на Сигнівці у м. Львові - Мазур, Анна Максимівна; Mazur, Anna Maksymivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проблема охорони історичної забудови залишається актуальною для багатьох міст. У таких випадках виникає потреба додати нове призначення будівлям, які вже не можуть виконувати індустріальні функції, адже тривале невикористання спричиняє їх занепад і руйнування численних архітектурних пам’яток. Вирішити це завдання допомагає модернізація. Вона охоплює як архітектурно-просторове оновлення, так і функціональне переосмислення внутрішніх і зовнішніх зон. Головна ідея полягає у створенні сучасного мультифункціонального простору, де культурна спадщина поєднується з інноваційними підходами, а сам простір стає відкритим, динамічним і інтерактивним. Проєкт передбачає комплексне оновлення будинку культури з метою перетворення його на сучасний культурно-громадський центр нового формату, що відповідає запитам відвідувачів та сучасним стандартам інфраструктури культурних установ. Концепція оновленої будівлі полягає у створенні сучасної архітектури, яка гармонійно доповнює існуючу історичну споруду. Запропоновані архітектурно-планувальні рішення спрямовані на формування багатофункціонального громадського простору, який об’єднує традиційні культурні функції (актовий зал, гуртки, студії) з новими форматами діяльності — такими, як коворкінг, конференц-зали, тимчасові виставкові платформи, медіацентр та кафе. Проєкт орієнтований на створення інклюзивного середовища, відкритого для громади, культурних ініціатив та творчого розвитку. Впровадження модернізації забезпечить стабільну функціональність будівлі як центру культурного життя та комунікації у межах міста. Оновлення будівлі передбачає не лише зовнішні зміни, а й функціональне вдосконалення — з урахуванням безбар’єрного доступу, енергоефективності, сучасних інженерних систем та безпеки. Архітектурне рішення поєднує збереження автентичності об’єкта із впровадженням сучасних форм і матеріалів. Реалізація проєкту сприятиме підвищенню рівня культурного життя громади, забезпечить доступне середовище для творчості, навчання та взаємодії мешканців.

The problem of protecting historical buildings remains relevant for many cities. In such cases, there is a need to add a new purpose to buildings that can no longer perform industrial functions, because prolonged disuse causes their decline and destruction of numerous architectural monuments. Modernization helps to solve this problem. It includes both architectural and spatial renewal and functional rethinking of internal and external zones. The main idea is to create a modern multifunctional space, where cultural heritage is combined with innovative approaches, and the space itself becomes open, dynamic and interactive. The project involves a comprehensive renovation of the cultural center with the aim of transforming it into a modern cultural and public center of a new format that meets the needs of visitors and modern standards of the infrastructure of cultural institutions. The concept of the renovated building is to create modern architecture that harmoniously complements the existing historical building. The proposed architectural and planning solutions are aimed at creating a multifunctional public space that combines traditional cultural functions (assembly hall, clubs, studios) with new formats of activity - such as co-working, conference rooms, temporary exhibition platforms, a media center and a cafe. The project is focused on creating an inclusive environment open to the community, cultural initiatives and creative development. The implementation of modernization will ensure the stable functionality of the building as a center of cultural life and communication within the city. The renovation of the building involves not only external changes, but also functional improvement - taking into account barrier-free access, energy efficiency, modern engineering systems and security. The architectural solution combines the preservation of the authenticity of the object with the introduction of modern forms and materials. The implementation of the project will contribute to raising the level of cultural life of the community, providing an accessible environment for creativity, learning and interaction of residents.
Project for architectural modernisation of a club in the Syhnivka district of Lviv
Keywords: 6.191.00.00; – модернізація; будинок культури; простір; архітектура. Перелік використаних джерел: ДБН В.2.2-3:2018 — Будинки і споруди. Будинки культури; клуби і театри. ДБН В.1.1-7:2021 — Пожежна безпека об’єктів будівництва. ДБН В.2.2-40:2018 — Інклюзивність будівель і споруд. ДБН Б.2.2-12:2019 — Планування і забудова територій; – modernization; cultural center; space; architecture. List of sources used: DBN V.2.2-3:2018 — Buildings and structures. Cultural centers; clubs and theaters. DBN V.1.1-7:2021 — Fire safety of construction sites. DBN V.2.2-40:2018 — Inclusivity of buildings and structures. DBN B.2.2-12:2019 — Planning and development of territories