Удосконалення роботи вантажної станції Щ у зв’язку зі зменшенням обсягів місцевої роботи - Нехай, Ілля Андрійович; Nekhai, Illia Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проміжна вантажна (наскрізна) станція Щвант розташована на двоколійній дільниці У – Ш. За технічними ознаками - віднесена до ІІІ класу. Станція Щвант приймає вивізні поїзди з обох напрямків. Транзитні вантажні поїзди проходять станцію Щвант без переробки (обробка транзитних поїздів не передбачена технологічним процесом). Діючими пунктами виконання вантажної роботи на станції Щ є вантажний район (ВР), під’їзна колія №3 та під’їзна колія №4. Існуючий (перший) варіант роботи станції та графічної моделі роботи станції Щвант передбачає прибуття як завантажених, так і порожніх вагонів із дільничних станцій У і Ш чотирма вивізними поїздами. Відповідно, відправлення завантажених на станції Щвант вагонів (разом із порожніми) здійснюється також тільки вивізними поїздами на дільничні станції У і Ш. Станційний маневровий локомотив працює цілодобово. Аналіз розрахованих показників за першим варіантом показує, що після зменшення обсягів вантажної роботи станційний маневровий локомотив завантажений протягом доби менше 50%, що, в свою чергу, дозволяє розглянути варіант його використання тільки у визначений період доби. Для оцінювання результатів зміни технології роботи станції Щвант побудований другий варіант добового плану-графіка та розраховані на його основі показники. Запропонований (другий) варіант пропонує організацію роботи станції з роботою не станційного (цілодобово), а «диспетчерського» маневрового локомотива, який здійснює всі маневрові операції у визначені періоди доби за вказівками поїзного диспетчера (ДНЦ). 4 Порівняння основних показників демонструє навіть незначне зменшення середнього простою місцевого вагону (на 0,29 год), що буде основним аргументом при виборі оптимального варіанту організації роботи станції. Інші показники не змінилися, або змінилися не суттєво, що також говорить на користь запропонованого варіанту. В загальному, можна відзначити, що запропоновані зміни технології роботи станції Щвант відразу дають значний позитивний результат та мають перспективи удосконалення в майбутньому. Мета роботи: удосконалення місцевої роботи вантажної станції після зменшення обсягів місцевих вагонопотоків. У результаті проведених досліджень було побудовано два добових плани-графіки, визначено основні показники роботи станції та виконано їх порівняння та аналіз. Результати досліджень можуть бути використані для вивчення можливості впровадження окремих елементів даної технології в роботі вантажних станцій АТ УЗ.

The intermediate freight (through) station Shchvant is located on the double-track section U – Sh. According to technical characteristics, it is classified as class III. The Shchvant station accepts outbound trains from both directions. Transit freight trains pass the Shchvant station without processing (processing of transit trains is not provided for by the technological process). The operating points for performing freight work at the Shch station are the freight area (VR), approach track No. 3 and approach track No. 4. The existing (first) variant of the station operation and the graphic model of the Schwant station operation provide for the arrival of both loaded and empty wagons from the district stations U and S by four export trains. Accordingly, the departure of loaded wagons at the Schwant station (along with empty ones) is also carried out only by export trains to the district stations U and S. The station shunting locomotive operates around the clock. Analysis of the calculated indicators according to the first variant shows that after reducing the volume of freight work, the station shunting locomotive is loaded during the day by less than 50%, which, in turn, allows us to consider the option of using it only during a certain period of the day. To evaluate the results of changing the technology of the Schwant station operation, a second variant of the daily schedule was built and indicators were calculated on its basis. The proposed (second) option suggests organizing the station's operation with the operation of not a station (round the clock), but a "dispatch" shunting locomotive, which performs all shunting operations at certain periods of the day according to the instructions of the train dispatcher (DNC). Comparison of the main indicators demonstrates even a slight decrease in the average downtime of a local car (by 0.29 hours), which will be the main argument when choosing the optimal option for organizing the station's operation. 6 Other indicators have not changed, or have changed only slightly, which also speaks in favor of the proposed option. In general, it can be noted that the proposed changes in the technology of operation of the Schwant station immediately give a significant positive result and have prospects for improvement in the future. Purpose of the work: improvement of the local operation of the freight station after reducing the volume of local car traffic. As a result of the research, two daily schedules were built, the main indicators of the station's operation were determined, and their comparison and analysis were performed. The results of the research can be used to study the possibility of implementing individual elements of this technology in the work of freight stations of JSC UZ.
Improving the operation of the Shch freight station due to the reduction in local work volumes
Keywords: 6.275.02.04; – критий склад; відкрита площадка; місцевий вагон; вантажна станція; під’їзна колія; вагонопотік; вантажопотік; витяжна колія; товарна контора; агент комерційний; начальник станції; пункт технічного огляду; вантажний район; пункт комерційного огляду; козловий кран; мостовий кран; навантажувач; - covered warehouse; open area; local car; freight station; approach track; car flow; freight flow; exhaust track; freight office; commercial agent; station manager; technical inspection point; freight area; commercial inspection point; gantry crane; bridge crane; loader