Тенденції розвитку ринків строкових угод - Моторнюк, У. І.; Теребух, М. І. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Проаналізовано чинники формування тенденцій розвитку ринків строкових угод у світі та Україні в умовах сучасного етапу. Вирізнено основні підходи до класифікації ринків строкових угод та запропоновано шляхи їх розвитку. Особливу увагу приділено аналізуванню ринків строкових валютних угод. Зазначено, що на сучасному етапі тенденції розвитку ринків строкових угод визначаються такими основними чинниками, як: глобалізація та посилення взаємозв’язку національних і регіональних ринків, унаслідок чого зміни в одному з центрів світової торгівлі безпосередньо впливають на загальний стан міжнародного ринку строкових угод; зростання рівня волатильності (мінливості) обмінних курсів валют, що визначають збільшення масштабів спекулятивних операцій та посилюють нестабільність організації валютних відносин; переважання обсягів спекулятивних валютних операцій над операціями, пов’язаними з обслуговуванням комерційних угод з міжнародного руху товарів та послуг; уніфікація техніки здійснення валютних операцій в умовах глобалізації економічних процесів та зростання масштабів здійснюваних угод; транспарентність (прозорість) ринку, що пов’язано з фактично необмеженим доступом до інформації про формування кон’юнктури ринків строкових угод; лібералізація умов діяльності учасників ринків строкових угод. This article analyzes the factors forming market trends term agreements in the world and Ukraine in the conditions today. The main approaches to classification term market transactions and the ways of their development are pointed out. Particular attention is paid to analyzing markets term exchange agreements. It is noted that at present market trends term agreements are determined by key factors, including: globalization and the increasing interconnection of national and regional markets , resulting in a change in one of the World Trade Center directly affect the general state of the international market of fixed-term contracts; increase in volatility (variability) exchange rates, which determine the increase in speculation and increase volatility of exchange relations, the prevalence of the volume of speculative currency transactions over the operations related to the servicing of commercial agreements with the international movement of goods and services, standardization of techniques of currency transactions in terms of globalization of economic processes and the increase in ongoing transactions , transparency (transparency) of the market, due to the fact unlimited access to information about the formation of foreign markets term agreements , liberalization of market participants term agreements.
Tendencies of term agreements markets development
Keywords: строкові угоди; строкові валютні угоди; строкові угоди з реальним товаром; форвардні угоди; ф’ючерси; опціони; своп-угоди; term agreements; term foreign exchange transactions; agreement with the real commodity; forward transactions; futures; options; swap agreements