Удосконалення технології ремонту колісних пар електровозів - Павленко, Андрій Валентинович; Pavlenko, Andrii Valentynovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Залізничний комплекс України є базовою економіки галуззю нашої країни. економіки України. Головною задачею залізничного транспорту є своєчасне, якісне і повне задоволення потреб народного господарства і населення в перевезеннях, збільшення економічної ефективності його роботи. Для вирішення цієї задачі також необхідний розвиток і технічне переозброєння локомотивних і вагонних депо та заводів по ремонту РС. На ТОР колісних пар у даний час приходиться близько третини усіх витрат Департаменту локомотивного господарства. Значна їх частина відноситься до відновлення профілю бандажу та заміну або ремонт непридатних КП. Тому у кваліфікаційній роботі бакалавра вирішується задача удосконалення технології ремонту колісних пар електровозів за рахунок впровадження пристрою по балансуванню колісних пар. Об’єкт дослідження – процес ремонту колісних пар електровозів. Предмет дослідження – методи та технології проведення ремонту колісних пар локомотивів. Мета дослідження – підвищення ресурсу колісних пар електровозів за рахунок удосконалення технології їх ремонту в умовах депо. За результатами кваліфікаційної роботи виконано такі задачі досліджень: - проведено аналіз конструкцій колісних пар електровозів, їх несправностей та причин виникнення; -розроблені заходи по підвищенню надійності колісних пар за рахунок удосконалення їх ремонту; -розроблені заходи по удосконаленню технології ремонту колісних пар електровозів. На основі даних експлуатації та нормативних документів України були виділені основні несправності колісних пар. Серед всіє множини несправностей відповідний процент припадає на розбалансування КП, що особливо відображається при великих швидкостях локомотива. Основними документами по ремонту і технічному обслуговуванню колісних пар електровозів є ВНД 32.0.007 та технологічний процес ремонту колісних пар, який розроблений на підприємстві. Види ремонтів та обслуговувань визначені в цих документах. Час на виконання робіт по ремонту КП залежить від багатьох факторів, і в першу чергу від технічної оснащеності депо. Запропонованіо заходи по покращенню технології ремонту колісних пар. Оскільки балансування КП відіграє велике значення для безпеки руху РС , то запропоновано удосконалити даний етап процесу ремонту. На основі аналізу існуючих підходів по балансуванню та технічних можливостей пропонується верстат ВП-3000, як морально та фізично застарілий замінити на ВП-8000.

The railway complex of Ukraine is the basic economic sector of our country. economy of Ukraine. The main task of railway transport is the timely, high-quality and full satisfaction of the needs of the national economy and the population in transportation, increasing the economic efficiency of its work. To solve this problem, it is also necessary to develop and technically re-equip locomotive and wagon depots and RS repair plants. The maintenance of wheelsets currently accounts for about a third of all expenses of the Locomotive Department. A significant part of them relates to the restoration of the tire profile and the replacement or repair of unusable KP. Therefore, the bachelor's qualification work solves the problem of improving the technology for repairing wheelsets of electric locomotives by introducing a device for balancing wheelsets. The object of research is the process of repairing wheelsets of electric locomotives. The subject of research is methods and technologies for repairing wheelsets of locomotives. The purpose of the research is to increase the resource of wheelsets of electric locomotives by improving the technology for their repair in depot conditions. According to the results of the qualification work, the following research tasks were completed: - an analysis of the designs of electric locomotive wheelsets, their malfunctions and causes of occurrence was carried out; - measures were developed to increase the reliability of wheelsets by improving their repair; - measures were developed to improve the technology of repairing electric locomotive wheelsets. Based on operational data and regulatory documents of Ukraine, the main malfunctions of wheelsets were identified. Among the entire set of malfunctions, the corresponding percentage falls on the imbalance of the gearbox, which is especially reflected at high locomotive speeds. The main documents for the repair and maintenance of electric locomotive wheelsets are VND 32.0.007 and the technological process for repairing wheelsets, which is developed at the enterprise. Types of repairs and maintenance are defined in these documents. The time for performing work on repairing the gearbox depends on many factors, and primarily on the technical equipment of the depot. Measures are proposed to improve the technology of repairing wheelsets. Since balancing of the gearbox is of great importance for the safety of the RS movement, it is proposed to improve this stage of the repair process. Based on the analysis of existing approaches to balancing and technical capabilities, the VP-3000 machine is proposed to replace the morally and physically obsolete VP-8000.
Improving the technology for repairing electric locomotive wheelsets
Keywords: 6.273.00.02; електровоз; колісна пара; ремонт; балансування колісної пари; технологічний процес; electric locomotive; wheelset; repair; wheelset balancing; technological process