The mass transfer during the dissolution of boric acid in water intensified by mechanical stirring - Кузик, О. О.; Атаманюк, В. М.; Гумницький, Я. М.; Kuzyk, O. O.; Atamanyuk, V. M.; Gumnitsky, Y. M. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У дослідженні наведено кінетику розчинення кульок гранул борної кислоти залежно від температури розчину та частоти обертання мішалки. Експериментально визначено коефіцієнти масовіддачі та наведено порівняння їх із теоретично визначеними. Встановлено, що за збільшення частоти обертання мішалки та температури розчину збільшується коефіцієнт масовіддачі. Отримано розрахункову залежність, яка дає змогу прогнозувати процес розчинення гранул борної кислоти залежно від температури розчину і частоти обертання мішалки. Отримані результати підтверджують суттєвий вплив конструктивних параметрів реактора та умов перемішування на процес масообміну в системі «тверде тіло – рідина». Отримані результати дослідження дають змогу змоделювати та оптимізувати процеси масообміну в системах тверде тіло – рідина, що у свою чергу дає можливість подальшої оптимізації технологічних процесів в хімічній промисловості, та забезпечення зменшення енергозатратності процесу розчинення.

The kinetics granules of boric acid (GBA) dissolution were investigated based on the solution temperature and stirring frequency. Experimental mass transfer coefficients were determined and compared with theoretical values. The results indicate that increasing the stirring frequency and the solvent temperature increases the mass transfer coefficient. A computational relationship was derived, enabling the prediction of GBA dissolution based on solution temperature and stirring frequency. These findings highlight the significant impact of reactor parameters and mixing conditions on the mass transfer process in solid-liquid systems. The study’s results facilitate the simulation and optimization of mass transfer processes in solid-liquid systems, contributing to the optimization of chemical industry technological processes and reducing the energy consumption of the dissolution process.
Масообмін під час розчинення борної кислоти у воді, інтенсифікований механічним перемішуванням
Keywords: борна кислота; розчинення; частота обертання мішалки; коефіцієнт масовіддачі; система тверде тіло – рідина; boric acid; dissolution; stirring frequency; mass transfer coefficient; solidliquid system