Впровадження ефективної системи контролінгу в організації (на прикладі Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області) - Смоляк, Максим Володимирович; Smoliak, Maksym Volodymyrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Сьогодні в умовах невизначеності та постійних змін у системі управління постає проблема у створенні системи, яка має допомогати організаціям досягати стратегічних цілей, підвищувати ефективність роботи та забезпечувати стабільний розвиток. Впровадження контролінгу забезпечує керівництво державних установ актуальною інформацією для прийняття рішень, що дозволяє підвищити ефективність управлінських процесів та оперативно реагувати на зміни в зовнішньому середовищі. Контролінг допомагає в розробці та реалізації стратегічних планів, забезпечуючи постійний моніторинг і корекцію стратегії відповідно до змін умов. Система контролінгу сприяє підвищенню прозорості процесів управління, знижуючи ризик фінансових зловживань та корупції, що підвищує довіру з боку громадян і партнерів. Завдяки контролінгу можна оптимально використовувати наявні ресурси, підвищуючи ефективність роботи персоналу та знижуючи витрати на виконання державних завдань. Цим і обумовлюється актуальність тематики бакалаврської кваліфікаційної роботи. Об’єкт дослідження – Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області. Предметом дослідження бакалаврської кваліфікаційної роботи є удосконалення системи контролінгу у діяльності Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області. Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи полягає в дослідженні напрямів вдосконалення контролінгу у діяльності Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області та пошуку шляхів вирішення основних проблем. У першому розділі роботи здійснено огляд літературних джерел та нормативно-правової бази щодо контролінгу в діяльності органів державної влади. Розглянуто теоретичні аспекти контролінгу, зокрема концепції, методи та інструменти, що використовуються у цій сфері. Особливу увагу приділено аналізу контролінгу як інструменту управління у державних установах, а також нормативно-правовій базі контролінгу в контексті діяльності Пенсійного фонду України. У другому розділі здійснено аналіз діяльності та фінансового стану Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області. Охарактеризовано загальну діяльність управління, проведено детальний аналіз його виробничо-господарської діяльності та фінансового стану. У третьому розділі запропоновано стратегії вдосконалення контролінгу для оптимізації його функціонування в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області. Представлено пропозиції щодо удосконалення контролінгових процесів у діяльності управління, зокрема впровадження публічного контролю та рекомендації щодо забезпечення управлінської відповідальності. Вказані заходи спрямовані на підвищення ефективності контролінгу та покращення прозорості і підзвітності управління.

Today, in the conditions of uncertainty and constant changes in the management system, there is a problem in creating a system that should help organizations achieve strategic goals, increase work efficiency and ensure stable development. The implementation of controlling provides the management of state institutions with up-to-date information for decision-making, which allows to increase the efficiency of management processes and respond promptly to changes in the external environment. Controlling helps in the development and implementation of strategic plans, ensuring constant monitoring and correction of the strategy in accordance with changing conditions. The controlling system contributes to increasing the transparency of management processes, reducing the risk of financial abuse and corruption, which increases trust on the part of citizens and partners. Thanks to controlling, it is possible to optimally use the available resources, increasing the efficiency of the staff and reducing the costs of performing government tasks. This determines the relevance of the topic of the bachelor's qualification work. The object of the research is the Main Department of the Pension Fund of Ukraine in the Lviv region. The subject of the research of the bachelor's qualification work is the improvement of the controlling system in the activities of the Main Department of the Pension Fund of Ukraine in the Lviv region. The purpose of the bachelor's qualification work is to study the ways of improving controlling in the activities of the Main Department of the Pension Fund of Ukraine in the Lviv region and finding ways to solve the main problems. In the first section of the work, a review of literary sources and the legal framework regarding controlling in the activities of state authorities was carried out. The theoretical aspects of controlling, including the concepts, methods and tools used in this field, are considered. Special attention is paid to the analysis of controlling as a management tool in state institutions, as well as the regulatory and legal framework of controlling in the context of the Pension Fund of Ukraine. In the second section, an analysis of the activity and financial condition of the Main Directorate of the Pension Fund of Ukraine in the Lviv region was carried out. The general activity of the management is characterized, a detailed analysis of its production and economic activity and financial condition is carried out. In the third section, strategies for improving controlling are proposed to optimize its functioning in the Main Office of the Pension Fund of Ukraine in the Lviv region. Proposals for improving controlling processes in management activities are presented, in particular, the introduction of public control and recommendations for ensuring managerial responsibility. These measures are aimed at increasing the effectiveness of controlling and improving the transparency and accountability of management.
Implementation of an effective controlling system in the organization (on the example of the Head Office of the Pension Fund of Ukraine in Lviv region)
Keywords: 6.281.00.00; – управлінська діяльность; контролінг; Головне управління Пенсійного фонду в Львівській області; установа; контроль; управління; - management activity; controlling; Main Directorate of the Pension Fund in Lviv region; institution; control; management