Технологія нанесення імпульсно-плазмових нанокристалічних покриттів - Лукіна, Г. М.; Мазур, Ю. М. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
Досліджено вплив конструкції плазмотрону та складу плазмоутворювального газу на формування покрить при імпульсно-плазмовому напиленні. Експериментально встановлено, що плазмотрон модернізованої конструкції та використання суміші Ar + (20...25 об. %) Н2 як плазмотвірного газу дають змогу отримувати однорідні якісні покриття з нанокристалічною структурою. An influence of the plasmatron construction and plasma gas content on the coating formation has been investigated. It has been experimentally established that modern design of impulse plasmatron and using the mixture Ar + (20...25 об. %) Н2 as a plasma gas allows to obtain the homogeneous and qualitative coating with nanocrystalline structure.