Інформаційна система автоматизації проведення безготівкових розрахунків - Бахмат, Катерина Юріївна; Bakhmat, Kateryna Yuriivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дана бакалаврська кваліфікаційна робота присвячена розробці інформаційної системи автоматизації проведення безготівкових розрахунків. У сучасному світі, де цифрова економіка та безготівкові платежі набувають все більшого поширення, автоматизація цих процесів є критично важливою для забезпечення зручності, безпеки та ефективності фінансових операцій. Актуальність теми дослідження зумовлена стрімким розвитком цифрових технологій та зростанням обсягів безготівкових платежів. Це призводить до необхідності створення надійних та ефективних систем автоматизації, що здатні забезпечити швидкий та безпечний обмін коштами між користувачами без фізичної передачі коштів[1]. Важливим аспектом є забезпечення високого рівня захисту даних користувачів та збереження їх конфіденційності. Об’єктом дослідження є процес автоматизації проведення безготівкових розрахунків. Предметом дослідження виступають методи та засоби, що використовуються для забезпечення автоматизації безготівкових платежів, включаючи захист даних користувачів, обробку транзакцій та збереження інформації про платежі. Метою роботи є створення інформаційної системи, що дозволить автоматизувати процес проведення безготівкових розрахунків з використанням сучасних технологій, таких як шифрування даних, захист облікових записів та інтеграція з іншими платіжними системами. Для досягнення поставленої мети було визначено наступні завдання: ? Провести аналіз сучасних систем автоматизації безготівкових розрахунків, таких як Stripe, PayPal та Приват24. ? Визначити вимоги до розроблюваної системи та обрати відповідні технології для її реалізації. ? Розробити архітектуру системи, яка забезпечує високу продуктивність та безпеку. ? Реалізувати програмне забезпечення системи у вигляді веб-інтерфейсу. ? Провести тестування та аналіз роботи системи. У результаті проведеного дослідження було створено інформаційну систему автоматизації проведення безготівкових розрахунків[2], яка дозволяє користувачам реєструватися, входити у систему, здійснювати платежі, переглядати історію транзакцій та забезпечує захист даних користувачів за допомогою шифрування та двофакторної аутентифікації.

This bachelor's thesis is dedicated to the development of an information system for automating cashless payments. In today's world, where the digital economy and cashless payments are becoming increasingly widespread, automation of these processes is critical to ensuring the convenience, security and efficiency of financial transactions. The relevance of the research topic is due to the rapid development of digital technologies and the growth of non-cash payments. This leads to the need to create reliable and efficient automation systems that can provide fast and secure exchange of funds between users without physical transfer of funds[1]. An important aspect is to ensure a high level of user data protection and confidentiality. The object of research is the process of automating cashless payments. The subject of the study is the methods and tools used to ensure the automation of non-cash payments, including user data protection, transaction processing and storage of payment information. The aim of the work is to create an information system that will automate the process of making cashless payments using modern technologies such as data encryption, account security and integration with other payment systems. To achieve this goal, the following objectives were set: ? To analyse modern cashless payment automation systems, such as Stripe, PayPal and Privat24. ? Define the requirements for the system to be developed and select the appropriate technologies for its implementation. ? Develop a system architecture that ensures high performance and security. ? Implement the system software in the form of a web interface. ? Conduct testing and analysis of the system. As a result of this study, an information system for automating cashless payments was created[2], which allows users to register, log in, make payments, view transaction history, and protects user data through encryption and two-factor authentication.
Information system for automation of non-cash payments
Keywords: 6.126.00.01; автоматизація; безготівкові розрахунки; інформаційна система; безпека; захист даних; фінансові операції. Перелік використаних джерел: 1. Cwynar A.; Swiecka B.; Filipek K.; Porzak R. Consumers' knowledge of cashless payments: Development; validation; and usability of a measurement scale [Електронний ресурс] // Wiley Online Library. – Режим доступу: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/joca.12424 2. Джасім Л.; Гатеа А. Роль фінансових інформаційних систем у фінансовій діяльності [Електронний ресурс] // Соціально-економічні відносини в цифровому суспільстві. – 2025. – Т. 1; № 55. – Режим доступу: https://ser.net.ua/index.php/SER/article/view/592; automation; cashless payments; information system; security; data protection; financial transactions