Модернізація машини для наклеювання етикеток - Крупнік, Данило Вячеславович; Krupnik, Danylo Viacheslavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Переробна промисловість України повинна забезпечувати постачання населення широким асортиментом якісних продуктів, останніми роками перебуває у складному становищі. Технічний рівень багатьох харчових виробництв не відповідає сучасним вимогам. Потреба в сучасних видах технологічного обладнання на підприємствах задовольняється на 60…70% і скорочується асортимент продукції спеціальних продуктів харчування для населення різних вікових груп. Обсяг валової продукції знизився а недостатня кількість ресурсів компенсується завезенням імпортних товарів. Для виходу з становища необхідна докорінна реконструкція багатьох підприємств харчових галузей, оснащення їх сучасною технікою, створення принципово нових, енергетично вигідних технологій, що забезпечують комплектну безвідходну переробку сировини та виробництво екологічно безпечних продуктів харчування з урахуванням потреб різних вікових груп та стану здоров'я населення. У зв'язку з необхідністю нарощування темпів виробництва харчових продуктів набуває важливого значення інтенсифікація та застосування ресурсозберігаючих технологій обробки харчової сировини, розробка та проектування нових видів обладнання та методик його розрахунку. Тому тема дипломного проекту є актуальною. В першому розділі бакалаврської роботи проаналізовано технологічний процес етикетувальних машин, здійснено огляд і аналіз конструкцій машин для наклеювання етикеток, подано властивості тари та етикеток. Другий розділ передбачає модернізацію машини для наклеювання етикеток її конструкцію та принцип роботи її складових частин. В етикетувальній машині було вдосконалено електропереносник, пристрій для нанесення дати і клею, що дозволяє більш якісно і рівно наклеювати етикетку на пляшку, полегшити роботу оператора і отримати більшу ефективність наклеювання етикеток. Визначено технологічні параметри машини для наклеювання етикеток а саме: швидкість переміщення пляшок шнеком – 0,04 м/с; максимальну частоту обертання вакуум-барабану – 26,6 хв-1; продуктивність – 6000 пляш./год. Проведений кінематичний та енергетичний розрахунок етикетувальної машини. Загальна встановлена потужність на привід робочих органів становить 0,67 кВт. Здійснено розрахунок та підбір підшипника швидкохідного валу і шпонкового з’єднання. Розраховано техніко-економічну ефективність машини для наклеювання етикеток, модернізація якої переважає аналог за всіма основними показниками: продуктивність, надійність в експлуатації. В бакалаврській роботі наведені заходи з охорони праці в цеху наклеювання етикеток на пляшки. Бакалаврська кваліфікаційна робота складається з пояснювальної записки, що містить 72 сторінки, 2 рисунків, 2 таблиці, графічної частини: 4 аркуші формату А1. Мета дослідження: модернізація машини для наклеювання етикеток та проведення розрахунку технологічних, кінематичних, енергетичних параметрів з перевіркою деталей на міцність.

The processing industry of Ukraine must ensure the supply of the population with a wide range of quality products, and in recent years has been in a difficult situation. The technical level of many food industries does not meet modern requirements. The need for modern types of technological equipment at enterprises is met by 60...70% and the range of special food products for the population of different age groups is reduced. The volume of gross output has decreased and the insufficient amount of resources is compensated by the import of imported goods. To get out of this situation, it is necessary to radically reconstruct many food industry enterprises, equip them with modern equipment, create fundamentally new, energy-efficient technologies that ensure complete waste-free processing of raw materials and the production of environmentally friendly food products, taking into account the needs of different age groups and the health status of the population. In connection with the need to increase the pace of food production, the intensification and application of resource-saving technologies for processing food raw materials, the development and design of new types of equipment and methods for its calculation are of great importance. Therefore, the topic of the diploma project is relevant. In the first section of the bachelor's thesis, the technological process of labeling machines is analyzed, a review and analysis of the designs of labeling machines is carried out, the properties of containers and labels are presented. The second section provides for the modernization of the labeling machine, its design and the principle of operation of its components. The labeling machine has an improved electric drive, a device for applying the date and glue, which allows for a better and more even application of the label on the bottle, to facilitate the operator's work and to obtain greater efficiency in applying labels. The technological parameters of the labeling machine have been determined, namely: the speed of movement of bottles by the screw - 0.04 m/s; the maximum speed of rotation of the vacuum drum - 26.6 min-1; productivity - 6000 bottles/h. A kinematic and energy calculation of the labeling machine has been carried out. The total installed power for the drive of the working elements is 0.67 kW. The calculation and selection of the high-speed shaft bearing and the key connection have been carried out. The technical and economic efficiency of the labeling machine has been calculated, the modernization of which surpasses the analogue in all main indicators: productivity, reliability in operation. The bachelor's thesis presents occupational safety measures in the bottle labeling shop. The bachelor's qualification thesis consists of an explanatory note containing 72 pages, 2 figures, 2 tables, graphic part: 4 sheets of A1 format. Research objective: modernization of the labeling machine and calculation of technological, kinematic, energy parameters with testing of parts for strength. Key words: modernization, labeling machine, food raw materials, vacuum drum, screw.
Modernization of the labeling machine
Keywords: 6.133.00.00; модернізація; машина для наклеювання етикеток; харчова сировина; вакуум-барабан; шнек