A mathematical study of the COVID-19 propagation through a stochastic epidemic model - Кіуах, Д.; Ель-Ідріссі, С. Е. А.; Саббар, Ю.; Kiouach, D.; El-Idrissi, S. E. A.; Sabbar, Y. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
COVID-19 є великою небезпекою, яка загрожує всьому світу. У цьому контексті математичне моделювання є дуже потужним інструментом, щоб дізнатися більше про те, як така хвороба передається всередині людської популяції. У зв’язку з цим у цій статті пропонується стохастична модель епідемії, яка описує динаміку COVID-19 під час застосування карантину та стратегій медіа-висвітлення, і здійснено строгий математичний аналіз цієї моделі, щоб отримати загальне уявлення про поширення COVID-19.

The COVID-19 is a major danger that threatens the whole world. In this context, mathematical modeling is a very powerful tool for knowing more about how such a disease is transmitted within a host population of humans. In this regard, we propose in the current study a stochastic epidemic model that describes the COVID-19 dynamics under the application of quarantine and coverage media strategies, and we give a rigorous mathematical analysis of this model to obtain an overview of COVID-19 dissemination behavior.
Математичне дослідження розповсюдження COVID-19 через стохастичну модель епідемії
Keywords: COVID-19; броунівський рух; стохастична модель епідемії; висвітлення ЗМІ; карантин; COVID-19; Brownian motion; stochastic epidemic model; coverage media; quarantine