Вдосконалення гальмівної системи тепловоза ТЕ-33А - Чугай, Іван Юрійович; Chuhai, Ivan Yuriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Для забезпечення безперебійної роботи та своєчасного виконання перевезень, рухомий склад, разом з іншими технічними засобами, повинен працювати надійно та гарантувати безпеку руху. Однією з ключових складових сучасного рухомого складу є гальма. Від їх конструктивної досконалості, ефективності, надійності та безвідмовної роботи значною мірою залежить безпека руху поїздів, а також пропускна та перевізна здатність залізниць. Гальмівна система є невід’ємною складовою будь-якого транспортного засобу. Вона призначена для зменшення швидкості та повної зупинки транспорту, особливо у критичних ситуаціях, на мінімальній дистанції та з максимальною ефективністю. Як одна з основних систем транспортних засобів, вона відіграє ключову роль у забезпеченні безпеки пасажирів, водіїв та оточуючих людей і об’єктів. Відмова гальмівної системи є однією з головних причин аварій. Тому підтримка її ефективності та надійності є пріоритетним завданням на всіх етапах життєвого циклу транспортного засобу: від розробки та виробництва до експлуатації. Не дивлячись на те, що тепловоз ТЕ-33А є сучасним, в процесі експлуатації були з’ясовані певні недоліки, що потребують виправлення. Предметом досліджень є процеси, що відбуваються у гальмівній системі тепловоза ТЕ-33А. Об’єкт - гальмівна система тепловоза ТЕ-33А. Мета - вдосконалення гальмівної системи тепловоза ТЕ-33А.

Ensuring uninterrupted operation and timely transportation are crucial tasks of railway transport. Rolling stock, along with other technical means, must operate reliably and safely, which directly depends on the efficiency of its braking system. Brakes are one of the key components of modern rolling stock. Their structural perfection, efficiency, reliability, and uninterrupted operation significantly affect train traffic safety, as well as the throughput and transportation capacity of railways. The braking system performs a vital function – reducing speed or bringing the vehicle to a complete stop, especially in emergency situations, ensuring a minimal braking distance and maximum braking efficiency. As one of the most essential systems of rolling stock, it plays a crucial role in the safety of passengers, drivers, and the surrounding environment. Failures or malfunctions of the braking system can be a primary cause of accidents, emphasizing the importance of regular technical maintenance and improvement. Therefore, maintaining a high level of reliability and efficiency of the braking system is a top priority at all stages of the vehicle's life cycle – from design and production to operation and modernization. Although the TE-33A locomotive is a modern transport vehicle, certain braking system deficiencies have been identified during its operation, requiring corrections to enhance traffic safety. Key Research Parameters: Research Subject – processes occurring in the braking system of the TE-33A locomotive. Research Object – the braking system of the TE-33A locomotive. Research Aim – improvement of the braking system of the TE-33A locomotive. 5
Improvement of the braking system of the TE-33A locomotive
Keywords: 6.273.00.02; тепловоз; безпека руху; гальмівні системи; методи випробувань; гальма рухомого складу; locomotive; traffic safety; braking systems; testing methods; rolling stock brakes