Динаміка музичних вподобань молоді в час війни - Стахів, Богдана Василівна; Stakhiv, Bohdana Vasylivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Стахів Б., Школяр М. (керівник). Динаміка музичних вподобань молоді в час війни. Бакалаврська кваліфікаційна робота. Національний університет «Львівська політехніка», 2025. Розширена анотація Ця бакалаврська робота досліджує динаміку музичних уподобань української молоді в умовах війни, аналізуючи трансформаційні процеси в суспільстві, спричинені повномасштабним вторгненням. Визнаючи музику як потужний соціокультурний інструмент, що виконує функції емоційної підтримки, ідентифікації та опору, дослідження зосереджується на тому, як війна вплинула на музичні смаки молоді, які жанри набули популярності, як змінилася роль музики в повсякденному житті та які меседжі транслюються через нові музичні тексти. Об’єкт бакалаврської роботи – музика як соціокультурний феномен. Предмет– музичні вподобання молоді в умовах війни в Україні. Мета: виявити особливості трансформації музичних уподобань української молоді в умовах війни. Результати дослідження: Для досягнення мети проведено аналіз соціологічних підходів до вивчення музики, визначено її функції в соціальному контексті та досліджено вплив війни на музичні смаки української молоді в теоретичному та емпіричному контекстах. Методологія ґрунтується на соціологічній парадигмі конструктивізму, теорії символічної взаємодії (А. Шутц, Г. Блумер) та концепції культурного капіталу П. Бурдьє. Збір емпіричних даних здійснювався за допомогою напівструктурованих інтерв’ю та вторинного аналізу відкритих даних з YouTube і Spotify, а також актуальних соціологічних досліджень.

Stakhiv B., Shkoliar M. (Supervisor). Dynamics of Youth Music Preferences in context of wa. Bachelor's Qualification Paper. Lviv Polytechnic National University, 2025. Extended Abstract This bachelor's thesis investigates the dynamics of Ukrainian youth's music preferences during wartime, analyzing the transformative processes in society caused by the full-scale invasion. Recognizing music as a powerful socio-cultural instrument that serves functions of emotional support, identification, and resistance, the study focuses on how the war has influenced youth's musical tastes, which genres have gained popularity, how the role of music in daily life has changed, and what messages are conveyed through new musical texts. The object of the bachelor's thesis is music as a socio-cultural phenomenon. The subject is the musical preferences of youth in wartime Ukraine. The aim is to identify the specific features of the transformation of Ukrainian youth's musical preferences during wartime. The research results indicate that to achieve this aim, an analysis of sociological approaches to the study of music was conducted, its functions in the social context were determined, and the influence of war on the musical tastes of Ukrainian youth was investigated in both theoretical and empirical contexts. The methodology is based on the sociological paradigm of constructivism, symbolic interactionism theory (A. Schutz, H. Blumer), and Pierre Bourdieu's concept of cultural capital. Empirical data collection was carried out using semi-structured interviews and secondary analysis of open data from YouTube and Spotify, as well as relevant sociological studies.
The dynamics of young people's musical preferences during the war
Keywords: 6.054.00.00; музика; війна; молодь; соціалізація; музичні смаки; музичні практики; трансформація музичних вподобань; функції музики; music; war; youth; socialization; musical tastes; musical practices; transformation of musical preferences; functions of music