Генезис сучасного поняття корупції: кримінологічний аспект - Якимова, Світлана; Yakymova, Svitlana; Якимова, Светлана (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Наведено історичний екскурс щодо етимології поняття корупції. Обґрунтовано, що її виникнення пов’язано з формуванням держави та права, становленням окремих соціальних груп осіб, які виконували владні функції. Розглянуто ознаки корупції у сучасному суспільстві. Досліджено політичний, соціально-економічний, правовий та моральний аспекти корупційної поведінки. Узагальнено, що корупція різноманітна у своїх проявах, що ускладнює формулювання універсального визначення поняття корупції, яке б уміщувало увесь спектр її сутнісних ознак. Закцентовано на специфіці кримінологічного змісту поняття корупції як об’єкта запобіжної діяльності. У кримінологічному розумінні корупція – це особливий вид корисливої злочинної діяльності з використанням службових повноважень чи можливостей, пов’язаних з займаною посадою чи наданням послуг відповідно до договору з підприємством, установою, організацією.

The article presents a historical overview on the etymology of corruption. Proved that its occurrence is associated with the formation of the state and law, the formation of certain social groups who perform power functions. Considered evidence of corruption in modern society. Studies of political, social, economic, legal and moral aspects of corrupt behavior. Generalized, that a corruption is various in the displays, that complicates formulation of universal determination of concept of corruption, which would contain all spectrum it essence signs. Accented on the specific of maintenance of criminology of concept of corruption as an object of preventive activity. In understanding of criminology a corruption is the special type of mercenary criminal activity with the use of official plenary powers or possibilities, related to held a position or grant of services in accordance with an agreement with an enterprise, establishment, organization.

В статье представлено исторический экскурс касательно этимологии понятия коррупции. Обосновано, что ее возникновение связано с формированием государства и права, становлением отдельных социальных групп лиц, которые выполняли властные функции. Рассмотрены признаки коррупции в современном обществе. Исследованы политический, социально-экономический, правовой и моральный аспекты коррупци- онного поведения. Обосновано, что коррупция разнообразна в своих проявлениях, что затрудняет унификацию определения понятия коррупции, которое б охватывало весь спектр ее сущностных признаков. Акцентируется на специфике криминологического содержания понятия коррупции как объекта предупредительной деятельности. Обобщено, что в криминологическом смысле коррупция – это особый вид корыстной преступной деятельности с использованием служебных полномочий или возможностей, связанных с занимаемой должностью или оказанием спектром услуг, в соответствии с договором с предприятием, учреждением, организацией.
Genesis of modern concept of corruption: aspect of criminology
Генезис современного понятия коррупции: криминологический аспект
Keywords: корупція; службове становище; владні повноваження та можливості; користь; злочинна діяльність; кримінологія; запобігання; corruption; official position; powers and capacities; benefit; criminal activity; criminology; prevention; коррупция; служебное положение; властные полномочия и возможности; корысть; преступная деятельность; криминология; предотвращение; 343.976