Аналіз застосування засобів вимірювальної техніки у митному контролі - Копанський, Богдан Миколайович; Kopanskyi, Bohdan Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Метою роботи було проведення аналізу сучасного стану використання засобів вимірювальної техніки у митному контролі, виявлення існуючих проблем та формулювання рекомендацій щодо підвищення ефективності їх застосування. У першому розділі роботи розглянуто сучасний стан митного контролю в Україні та нормативно-правовову базу яка забезпечує законодавче регулювання застосування засобів вимірювальної техніки на митниці. У другому розділі подано характеристику та аналіз вимірювальної техніки, що використовується у митному контролі. Зокрема наведено основні технічні характеристики засобів вимірювальної техніки та їх призначення, засоби неруйнівного контролю: рентгеноскопи, сканери, вагові комплекси, детектори, які дають змогу дистанційно здійснювати перевірку транспортних засобів, особливості застосування вимірювальної техніки у пунктах митного оформлення, здійснено оцінювання точності та ефективності вимірювального обладнання. Третій розділ присвячений практичному аналізу застосування засобів вимірювальної техніки на прикладі митного посту. Наведено характеристику митного поста (структуру, потік вантажів), перелік використовуваних засобів вимірювальної техніки, здійснено аналіз результативності їх застосування, виявлено проблеми та недоліки кожного способу та засобу. У четвертому розділі розглянуто можливі шляхи підвищення ефективності використання засобів вимірювальної техніки. Зокрема подано пропозиції щодо вдосконалення технічного оснащення митних пунктів, напрями підвищення точності, надійності та автоматизації вимірювань, перспективи впровадження інноваційних технологій у митному контролі. Пятий розділ присвячений визначенню економічної ефективності запропонованих заходів. Проведено розрахунок витрат на закупівлю та обслуговування вимірювальної техніки, здійснено економічне обґрунтування доцільності модернізації технічного парку митниці, та аналіз ефективності інвестицій у вимірювальну техніку. За результатами виконаної роботи зроблено висновки та наведено список використаної літератури

The aim of this work was to analyze the current state of the use of measuring instruments in customs control, identify existing problems, and formulate recommendations for improving the effectiveness of their application. The first chapter examines the current state of customs control in Ukraine and the regulatory and legal framework that provides legislative regulation for the use of measuring instruments at customs. The second chapter provides a description and analysis of the measuring equipment used in customs control. In particular, it presents the main technical characteristics and purposes of the measuring instruments, as well as non-destructive control tools such as X-ray machines, scanners, weighing systems, and detectors that enable remote inspection of vehicles. It also addresses the specifics of applying measuring equipment at customs checkpoints and includes an assessment of the accuracy and efficiency of the measuring devices. The third chapter is devoted to a practical analysis of the application of measuring instruments based on the example of a customs post. It includes a description of the customs post (its structure and cargo flow), a list of the measuring instruments used, an analysis of their performance, and an identification of problems and shortcomings associated with each method and tool. The fourth chapter explores possible ways to enhance the effectiveness of using measuring instruments. It offers proposals for improving the technical equipment of customs checkpoints, directions for increasing the accuracy, reliability, and automation of measurements, and the prospects for introducing innovative technologies in customs control. The fifth chapter focuses on determining the economic efficiency of the proposed measures. It includes calculations of the costs for the purchase and maintenance of measuring equipment, an economic justification for the modernization of the customs technical fleet, and an analysis of the effectiveness of investments in measuring instruments. The study concludes with key findings and a list of references.
Analysis of the use of measuring equipment in customs control
Keywords: 6.152.00.00