Перспективи вдосконалення територіального устрою України з погляду сьогодення - Магновський, І. Й. (Видавництво Львівської політехніки, 2016)
У правовому контексті з погляду сучасності розглянуто перспективи щодо вдосконалення територіального устрою України. На основі виокремлення основних проблемних аспектів теперішнього територіального устрою України висвітлено регіональний підхід як один із можливих для проведення адміністративно-територіальної реформи в країні. Охарактеризовано основні критерії формування регіонів та необхідність їх урахування в адміністративно-територіальному поділі. Розкрито й осмислено поняття регіональної (регіоналістської) держави та визначено основні її ознаки. В правовом контексте с учётом современности рассмотрены перспективы усовершенствования территориального устройства Украины. На основе выделения основных проблемных аспектов современного территориального устройства Украины освещён региональный подход как один из возможных путей проведения административно-территориальной реформы в стране. Охарактеризованы основные критерии формирования регионов и необходимость их учета в административно-территориальном делении. Раскрыто и осмыслено понятие регионального (регионалистского) государства, определены основные его признаки. In the article some perspectives for improving the territorial structure of Ukraine in the legal context and in view of today are being discussed. On the basis of separation of the main problematic aspects of the current territorial structure of Ukraine the regional approach as one possible way during the administrative-territorial reform in the country is being highlighted. The basic criteria for the formation of regions and the need for their consideration at the administrative and territorial division are characterized. The concept of regional state is revealed and the main features of such a state are determined.
Перспективы усовершенствования территориального устройства Украины с учётом современности
Prospects for improving the territorial structure of Ukraine in view of the present day
Keywords: територіальний устрій; адміністративно-територіальна реформа; регіон; регіональна (регіоналістська) держава; регіоналізація территориальное устройство; административно-территориальная реформа; регион; региональное (регионалистское) государство; регионализация; territorial system; administrative-territorial reform; region; regional state; regionalization