Математичні моделі елементів квантової інформатики - Марецкі, Піотр (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2001)
Ця стаття присвячена математичному опису фізичних процесів, які лежать в основі т.зв. “квантових обчислень” - нового напряму в науці, який виник і розвивається протягом двох останніх десятиліть, і відразу став об’єктом міждисциплінарних досліджень. Якщо квантові обчислення ляжуть в основу побудови квантових комп’ютерів, вони спричинять революційний переворот в теорії інформації. The paper is devoted to a mathematic description of the physic processes in the new branch of science called “Quantum Computing”. The branch emerged quite recently (last two decades) and immediately focused quite interdisciplinary research. It provides a powerfull tools which - if implemeuted - would truly revolutionize the theory of information.