Особливості дотримання професійних стандартів в журналістських розслідуваннях - Заворотна, Катерина Олександрівна; Zavorotna, Kateryna Oleksandrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У контексті тривалих політичних трансформацій, суспільних викликів і повномасштабної війни з Російською Федерацією особливого значення набуває діяльність незалежних медіа та журналістів-розслідувачів, які відіграють важливу суспільну роль, адже викриваючи корупцію, зловживання службовим становищем, недбалість посадовців і зневагу до потреб суспільства. Метою роботи є дослідження сучасного стану розслідувальної журналістики в Україні, визначення її впливу на державні процеси, громадську думку та відповідальність влади. У роботі проаналізовано приклади розслідувань журналіста Михайла Ткача, матеріали Bihus.Info, а також ряд регіональних кейсів із платформ «Сила правди», «Четверта влада» та «СтопКор». Проведено порівняльний аналіз методів збору та верифікації інформації, тематичних пріоритетів, ступеня дотримання журналістських стандартів і етичних принципів. Особливу увагу приділено проблематиці регіональної розслідувальної журналістики, зокрема труднощам, які виникають через обмежені фінансові та кадрові ресурси, тиск на журналістів, дефіцит юридичної підтримки та загрози фізичній безпеці. Визначено ключові напрями, що можуть сприяти покращенню якості розслідувальної журналістики на місцях — зокрема інституційна підтримка, розвиток журналістських навчальних програм, поширення етичних стандартів та налагодження мережі міжрегіональної співпраці. Матеріалом для дослідження слугували як теоретичні напрацювання у сфері журналістики, так і практичні розслідування, що стали резонансними на національному або місцевому рівні. Робота підкреслює важливість дотримання журналістських стандартів правдивості, неупередженості, перевіреності інформації та відповідальності за кожне оприлюднене слово. Розслідувальна журналістика в умовах війни й політичної нестабільності стає критично важливим інструментом у боротьбі за прозорість, справедливість та демократичні цінності. Її підтримка та розвиток - це запорука сильного громадянського суспільства та дієвого контролю над владою.

In the context of long-term political transformations, social challenges and a full-scale war with the Russian Federation, the activities of independent media and investigative journalists are of particular importance, as they play an important social role, exposing corruption, abuse of office, negligence of officials and disregard for the needs of society. The purpose of the work is to study the current state of investigative journalism in Ukraine, determine its impact on state processes, public opinion and the responsibility of the authorities. The paper analyzes examples of investigations by journalist Mykhailo Tkach, materials from Bihus.Info, as well as a number of regional cases from the platforms "The Power of Truth", "Fourth Power" and "StopKor". A comparative analysis of methods of collecting and verifying information, thematic priorities, the degree of compliance with journalistic standards and ethical principles was conducted. Particular attention is paid to the problems of regional investigative journalism, in particular, the difficulties that arise due to limited financial and human resources, pressure on journalists, lack of legal support and threats to physical security. Key areas that can contribute to improving the quality of investigative journalism in the field are identified - in particular, institutional support, the development of journalistic training programs, the dissemination of ethical standards and the establishment of a network of interregional cooperation. The material for the study was both theoretical developments in the field of journalism and practical investigations that have become resonant at the national or local level. The work emphasizes the importance of adhering to journalistic standards of truthfulness, impartiality, verifiability of information, and responsibility for every word published. Investigative journalism in times of war and political instability becomes a critically important tool in the fight for transparency, justice, and democratic values. Its support and development are the key to a strong civil society and effective control over power.
Features of compliance with professional standards in journalistic investigations
Keywords: 6.061.00.00