Моделювання густинної будови родовищ самородної сірки за матеріалами гравітаційної дорозвідки - Анікеєв, С. Г. (Видавництво Львівської політехніки, 2013)
Досвід багаторічної (1990–2005 рр.) практики гравіметричних досліджень на сірчаних родовищах втілено у методику комп’ютерної інтерпретації гравіметричних даних, актуальним геологічним завданням якої є виявлення зон підвищеного вмісту самородної сірки в рудоносному пласті або оконтурення локальних інтенсивних змін у розрізі родовищ після видобутку сірки методом підземної виплавки. Методика інтерпретації просторово-часових аномалій поля сили тяжіння, які спричинені локальними змінами в будові геологічних середовищ малих об’ємів, передбачає застосування відповідних комп’ютерних технологій швидкого і достатньо точного розв’язання прямих і обернених 2D і 3D задач гравірозвідки великої розмірності. Комп’ютерне імітаційне моделювання та практичні результати підтверджують високу геологічну та економічну ефективність детального високоточного гравіметричного моніторингу посттехногенних змін у густинній будові родовищ самородної сірки. Опыт многолетней (1990–2005 гг.) практики гравиметрических исследований на месторождениях самородной серы лег в основу методики компьютерной интерпретации гравиметрических материалов, актуальным геологическим заданием которой является выявление зон повышенного содержания серы в рудоносном пласте или оконтуривание локальных интенсивных изменений в разрезе месторождений после добычи серы методом подземной выплавки. Методика интерпретации пространственно-временных аномалий поля силы тяжести, обусловленных локальными изменениями в строении геологических сред небольших объемов, предполагает использование соответствующих компьютерных технологий быстрого и достаточно точного решения прямых и обратных 2D и 3D задач гравиразведки большой размерности. Компьютерное имитационное моделирование и практические результаты подтверждают высокую геологическую и экономическую эффективность детального высокоточного гравиметрического мониторинга посттехногенных изменений в плотностном строении месторождений самородной серы. The experience of many years (1990-2005) of practice gravity survey in the fi elds of native sulphur formed the basis of the methods of co mputer interpretation of gravity materials. Relevant geological task of the methods is to identify areas of high sulphur content in th e ore-bearing formation or delineation of local intensive changes in the context of the post-mining deposits of sulphur by underg round melting. The space-time gravity anomalies are caused by local changes in the structure of small amounts of geological environments. Methods of interpretation of such anomalies su ggests the use of appropriate computer technology for fast and enough accurate solutions of 2D and 3D gravity direct problems and inversions of large dimension. Computer simulation and practical results confirm the high geological and economical efficiency of detailed precision gravimetric monitoring of posttechnogenic changes in the density structure of native sulphur deposits.
Моделирование плотностного строения месторождений самородной серы по материалам гравитационной доразведки
Modeling of density structure of native sulfur content deposits by additional gravitational exploration data
Keywords: родовище самородної сірки; метод підземної виплавки сірки; високоточна гравірозвідка; просторово-часові аномалії поля сили тяжіння; обернена 3D задача гравірозвідки; гравітаційне моделювання; тривимірна густинна модель родовища сірки; месторождение самородной серы; метод подземной выплавки серы; высокоточная гравиразведка; пространственно-временные аномалии поля силы тяжести; обратная 3D задача гравиразведки; гравитационное моделирование; трехмерная плотностная модель месторождения серы; deposits of native sulphur; method of underground sulphur melting; precision gravity exploration; space-time anomalies of the gravity field; 3D gravity in version; gravity modelling; three-dimensional density model of sulphur deposits