Застосування ArcGIS у Збройних силах для оптимізації військового планування - Кравець, Т.; Пащетник, В.; Баранова, Т.; Kravets, T.; Paschetnik, V.; Baranova, T. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Мета статті – обґрунтування переваг використання цього програмного забезпечення порівняно з паперовою картою, теоретичне обґрунтування практичних досліджень програмного забезпечення. В сучасних умовах військового конфлікту, коли стратегічне управління та прийняття рішень визначають ефективність дій на полі бою, застосування передових технологій стає невід’ємною частиною функціонування Збройних сил. Однією із ключових інноваційних галузей у цьому контексті є використання геоінформаційних систем (ГІС), які надають командирам підрозділу засоби для отримання, аналізу та використання просторової інформації. У статті розглянуто практичний досвід використання ГІС у Збройних силах, зокрема зосереджено увагу на важливих аспектах, що стосуються керівництва підрозділами. В основу нашого дослідження покладено досвід та використання геоінформаційної системи ArcGIS, яка застосовується у військах. Висвітлено основні переваги та можливості цієї системи з погляду командира підрозділу, а також можливості цих технологій поліпшити керівництво та взаємодію на полі бою. Методика. Використано методи аналізу ключових функцій системи, зокрема ArcMap, ArcScene та інших модулів, щоб з’ясувати їхній потенціал для керівництва підрозділами. Здійснено порівняння з паперовими картами: виконано порівняльний аналіз ефективності виконання нормативів на паперових топографічних картах та у програмному забезпеченні ArcGIS. Методи систематизації та узагальнення наукової інформації: виокремлено переваги 3D-візуалізації, розглянуто можливості ArcScene для покращення розуміння місцевості у тривимірному форматі, подробиці й переваги використання спеціальних інструментів для військового аналізу та управління. Результати. Досліджуючи, як командир підрозділу використовує геоінформаційну систему ArcGIS, ми встановили, що впровадження ArcGIS істотно пришвидшує виконання дій, пов’язаних із розгортанням засобів артилерії, час, необхідний для ураження незапланованої цілі, зменшується. Покращується тактичне планування: використання Military Tools for ArcGIS дає змогу командиру ефективно управляти та контролювати дії своїх підрозділів та противника, створення тактичних умовних знаків і штучних карт спрощує планування завдань та реагування на неочікувані обставини. Застосування 3D-візуалізації у ArcScene уможливлює тривимірний огляд місцевості, поліпшуючи сприйняття командиром підрозділу ситуації. Вбудовані функції, такі як центрування та наближення до цілі, полегшують нагляд за об’єктами в реальному часі. Отримані результати вказують на великий потенціал та переваги використання геоінформаційної системи ArcGIS у військовому керівництві, що може сприяти підвищенню ефективності та успішності військових операцій. Наукова новизна: хоч програмне забезпечення ArcGIS перебуває на озброєнні багатьох країн НАТО й упроваджується в ЗС України, визначено, що тільки цю програму повинні використовувати в ЗС України для цифрових карт. Безпосередніх досліджень, які б визначали переваги цього продукту й аналізували особливості його застосування, немає. Основний акцент під час дослідження зроблено на особливостях застосування ArcGIS. Визначено складові ArcGIS та перспективи у військовому секторі, виконано їх аналіз. Практичне значення. Дослідивши, як командир підрозділу використовує геоінформаційну систему ArcGIS, ми виявили значний потенціал для покращення оперативного управління та прийняття рішень в умовах військових операцій. Застосування ArcGIS дає змогу пришвидшити дії, поліпшити тактичне планування, забезпечити тривимірну візуалізацію місцевості та оптимізувати геодезичні обчислення. Отримані результати підтверджують важливість та необхідність використання сучасних геоінформаційних інструментів у військовому керівництві для забезпечення ефективності та успішності військових операцій.

The purpose of the article is to substantiate the advantages of using this software in comparison with a paper map. Theoretical justification of practical software studies. In modern conditions of military conflict, where strategic management and decision-making determine the effectiveness of actions on the battlefield, the use of advanced technologies becomes an integral part of the functioning of the Armed Forces. One of the key areas of innovation in this context is the use of geographic information systems (GIS), which provide unit commanders with the means to obtain, analyze, and use spatial information. This article is intended to review the practical experience of using GIS in the Armed Forces, particularly focusing on important aspects related to unit management. The basis of our research is the experience and use of the ArcGIS geoinformation system, which was used in the military. The main advantages and capabilities of this system from the point of view of the unit commander are considered, as well as how these technologies can improve leadership and interaction on the battlefield. Method. Methods of analysis of key system functions, including ArcMap, ArcScene, and other modules, were used to understand their potential for unit management. A comparison with paper maps was made: a comparative analysis of the effectiveness of the implementation of regulations on paper topographic maps and in ArcGIS software. Methods of systematization and generalization of scientific information: the advantages of 3D-Visualization are highlighted, the study of ArcScene capabilities to improve understanding of the terrain in a threedimensional format, details and advantages of using special tools for military analysis and management. The results. As a result of the study of the use of the ArcGIS geoinformation system by the unit commander, it was established that the implementation of ArcGIS significantly accelerates a number of actions related to the deployment of artillery, the time required to hit an unplanned target is reduced. Tactical planning is improved: the use of Military Tools for ArcGIS allows the commander to effectively manage and control the actions of his units and the enemy, the creation of tactical symbols and artificial maps simplifies the planning of tasks and responding to unexpected circumstances. The use of 3DVisualization in ArcScene allows you to get a three-dimensional overview of the area, improving the perception of the commander of the unit of the situation. Built-in functions such as centering and zooming in on the target make it easy to monitor objects in real time. The obtained results indicate the great potential and advantages of using the ArcGIS geographic information system in military management, which can lead to an increase in the efficiency and success of military operations. The scientific novelty is that although the ArcGIS software is in service with many NATO countries and is being implemented in the Armed Forces of Ukraine, it is determined that only this program should be used in the Armed Forces of Ukraine for digital maps and direct research that would determine the advantages of this product and analyze there are no particularities of application. The main focus of the research is on the features of ArcGIS application. The components of ArcGIS were identified, their analysis and prospects in the military sector were carried out. Practical meaning. As a result of the study of the use of the geographic information system ArcGIS by the commander of the unit, a significant potential for improving operational management and decision-making in the conditions of military operations was revealed. The use of ArcGIS allows you to speed up actions, improve tactical planning, provide three-dimensional visualization of the terrain and optimize geodetic calculations. The obtained results confirm the importance and necessity of using modern geoinformation tools in the military leadership to ensure the efficiency and success of military operations.
Application of ArcGIS in the armed forces to optimize military planning
Keywords: геоінформаційні системи; геоінформаційні системи військового призначення; цифрова карта; електронна карта; geoinformation systems; military geoinformation systems; digital map; electronic map; 355.001.6