The use of financial instruments: European experience and lessons for Ukraine - Яремко, Ігор Йосафатович; Піхняк, Тетяна Андріївна; Думич, Наталія Богданівна; Yaremko, Ihor; Pikhnyak, Tetyana; Dumych, Nataliya (Видавництво Львівської політехніки, 2022)
Дана тематика є актуальною для сучасно дослідження фінансового становища загалом, і ринку похідних цінних паперів зокрема. У цьому контексті також важливо окреслити ступінь державної підтримки розвитку ринку похідних цінних паперів, попередньо визначивши пріоритетні напрями державної діяльності у цій сфері. Сучасний розвиток світових фінансових ринків вказує на їх зростаючу ефективність та збільшення ролі міжнародних ринків капіталу у залученні кредитних ресурсів. Метою статті є дослідження, оцінка та аналіз фінансових інструментів, їх вплив на стан національної економіки, а також проблем у впровадженні новітніх фінансових інструментів. У статті узагальнено і проаналізовано іноземний досвід застосування фінансових інструментів на прикладі країн ЄС. Продемонстровано найефективніші методи державного регулювання фінансових інструментів, які можна застосувати в Україні. Досліджено динаміку зміни фінансових інструментів, які застосовуються на українському фінансовому ринку. Обґрунтовано важливість використання фінансових інструментів в економіці України. У статті визначено найважливіші проблеми та запропоновано методи та шляхи ефективнішого функціонування досліджуваного ринку. Доведено, що для підвищення конкурентоспроможності країни на світовому фінансовому ринку необхідно розробляти новітні фінансові інструменти. Систематизовано дані щодо використання фінансових інструментів поряд із їх групуванням за 2013-2021 рр. Необхідно і надалі посилювати тенденції надання різних видів фінансової підтримки регіонального розвитку. У подальшому слід також враховувати, що неодмінною умовою стійкого та ефективного регіонального розвитку є і інституційне забезпечення, насамперед, йдеться про фонди регіонального розвитку, що передбачає підвищення бюджетної самозабезпеченості регіонів. Отож, саме злагоджена діяльність фінансової системи у гармонійному і професійному поєднанні її функцій можлива за сприяння державного апарату і розвиненого фінансового ринку.

This topic is relevant for the current study of the financial situation in general, and the derivatives market in particular. In this context, it is also important to outline the degree of state support for the development of the derivatives market, having previously identified the priority areas of state activity in this area. The current development of global financial markets indicates their growing efficiency and increasing role of international capital markets in attracting credit resources. The purpose of the article is to study, evaluate and analyze financial instruments, their impact on the national economy, as well as problems in the introduction of new financial instruments. The article summarizes and analyzes foreign experience in the use of financial instruments on the example of EU countries. The most effective methods of state regulation of financial instruments that can be applied in Ukraine are demonstrated. The dynamics of changes in financial instruments used in the Ukrainian financial market is investigated. The importance of using financial instruments in the Ukrainian economy is substantiated. The article identifies the most important problems and suggests methods and ways of more efficient functioning of the studied market. It is proved that to increase the country’s competitiveness in the world financial market it is necessary to develop new financial instruments. The data on the use of financial instruments along with their grouping for 2013-2021 are systematized. It is necessary to further strengthen the tendencies of providing various types of financial support for regional development. In the future, it should also be taken into account that an indispensable condition for sustainable and effective regional development is institutional support, first of all, it is about regional development funds, which provides for an increase in the budgetary self-sufficiency of the regions. Thus, the coordinated activity of the financial system in a harmonious and professional combination of its functions is possible with the assistance of the state apparatus and a developed financial market.
Застосування фінансових інструментів: Європейський досвід та уроки для України
Keywords: ринок похідних цінних паперів; похідний цінний папір (дериватив); своп; опціонний сертифікат; ф’ючерсний контракт; країни ЄС; державне регулювання; market of derivative securities; derivative security (derivative); swap; option certificate; futures contract; EU countries; state regulation; 336.01