Пенсійна система та соціальна підтримка людей похилого віку в Україні - Магарська, Анастасія Романівна; Maharska, Anastasiia Romanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Аналіз досліджень проблеми соціальної підтримки людей похилого віку та стрімкі зміни в економіці в Україні, які пов’язані з війною та кризою залишається актуальним подальше вивчення можливості модернізації пенсійної системи у відповідності до європейських стандартів соціального захисту, запровадженням сучасних підходів до фінансування та управління пенсійними фондами, а також забезпеченням стабільного функціонування системи в умовах глобальних економічних і соціальних викликів. Об’єктом дослідження є пенсійна система України та система соціальної підтримки людей похилого віку. Предмет дослідження – механізми пенсійного забезпечення та соціального захисту літніх людей, їх вплив на якість життя громадян. Метою дослідження є аналіз сучасного стану пенсійної системи та соціальної підтримки людей похилого віку в Україні, визначення ключових проблем та розробка рекомендацій щодо їх вирішення. Результати дослідження: у роботі було визначено, що ключовими напрямками реформ є: запровадження накопичувального рівня з персоніфікованими рахунками, легалізація зайнятості, підвищення пенсійної обізнаності, цифровізація адміністрування, розвиток НПФ, адресна соціальна підтримка та інтеграція послуг для літніх людей. Особливу увагу слід приділити залученню неформально зайнятих до системи пенсійного страхування та створенню умов для їх участі.

The analysis of research on the issue of social support for the elderly, along with the rapid economic changes in Ukraine caused by war and crisis, highlights the ongoing relevance of studying the modernization of the pension system. This includes alignment with European social protection standards, the introduction of modern approaches to pension fund financing and management, and ensuring the system's stable functioning amid global economic and social challenges. Object of the research: the pension system of Ukraine and the social support system for the elderly. Subject of the research: mechanisms of pension provision and social protection for the elderly and their impact on citizens' quality of life. The aim of the research is to analyze the current state of the pension system and social support for the elderly in Ukraine, identify key problems, and develop recommendations for their resolution. Research results: the study identifies the following key reform directions: the introduction of a funded tier with personalized accounts, legalization of employment, enhancement of pension awareness, digitalization of administration, development of non-state pension funds (NPFs), targeted social support, and integration of services for the elderly. Special attention should be given to involving informally employed individuals in the pension insurance system and creating conditions for their participation.
Pension system and social support for the elderly in Ukraine
Keywords: 6.232.00.00; соціальне страхування; тимчасова непрацездатність; ПФУ; пенсійне забезпечення; соціальне забезпечення; люди похилого віку; соціальна підтримка літніх людей; social insurance; temporary disability; Pension Fund of Ukraine (PFU); pension provision; social security; elderly people; social support for seniors