Геоінформаційні системи для створення геодезичної основи і побудови генеральних планів населених пунктів - Казаченко, Л.; Казаченко, Д.; Дорожко, Є.; Мусієнко, І.; Гунько, І.; Kazachenko, L.; Kazachenko, D.; Dorozhko, E.; Musienko, I.; Gunko, I. (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Застосування геоінформаційних систем під час геодезичної діяльності є сучасним методом геодезичного виробництва. Розроблення генерального плану на територію населеного пункту починається з виконання геодезичних вимірювальних робіт та побудови геодезичної картографічної основи. Геодезичні вимірювальні роботи виконують сьогодні сучасними геодезичними приладами, які забезпечують високу точність отримання результатів, що відповідає сучасним вимогам здійснення геодезичної діяльності в нашій країні. Із використанням сучасного програмного забезпечення здійснюють опрацювання результатів геодезичних вимірювань і подальшу побудову картографічного матеріалу. Застосування даних дистанційного зондування Землі уможливлює просторову прив’язку до контурів місцевості та визначення обсягів виконання геодезичних вимірювальних робіт для подальшого розроблення генеральних планів населених пунктів. Сучасні вимоги до розроблення містобудівної та землевпорядної документації передбачають застосування новітніх приладів та технологій. Використання високоточних електронних тахеометрів та систем супутникової радіонавігації дає змогу виконувати геодезичні вимірювальні роботи швидко та якісно, дотримуючись сучасних вимог. Застосування ГІС-технологій, дистанційного зондування Землі й сучасного програмування дає змогу побудувати картографічну продукцію у цифровому та паперовому вигляді. Основна мета застосування ГІС-технологій та даних ДЗЗ – швидке виявлення території здійснення геодезичного знімання, знаходження пунктів Державної геодезичної мережі за даними геопорталу України як системи ГІС-технологій для здійснення прив’язки до вихідних пунктів і отримання вихідної інформації про них. Застосування інформаційних шарів Публічної кадастрової карти може допомогти якнайшвидше одержати вихідну інформацію про території виконання геодезичних вимірювань. Використання геодезичного програмного забезпечення дає змогу обробляти результати геодезичних вимірювань та будувати карти, плани, схеми й іншу картографічну продукцію в умовних знаках відповідного масштабу дуже швидко і точно. Побудова таких картографічних матеріалів слугує геодезичною основою для розроблення генеральних планів на населений пункт. Наше дослідження охоплювало території с. Івано-Шийчине Богодухівського району Харківської області, що належить до лісостепової зони України. Для розроблення генерального плану на населений пункт с. Івано-Шийчине зі складними рельєфними умовами і розвитком деградаційних процесів ґрунтового покриву потрібно було виконати геодезичну картографічну основу в цифровому вигляді, й тільки після цього розробляти генеральний план, оскільки старі картографічні матеріали давно вже втратили актуальність. Ситуація давно змінилася, з’явилися нові квартали забудови, розвивалася вулично-дорожня мережа. Для порівняння ситуації ми використовували дані ДЗЗ, виявивши істотні зміни, які відобразили на побудованих картографічних матеріалах, що спрощує вирішення проблеми.

The use of geoinformation systems in conducting geodetic activity is a modern method of geodetic production. The development of a master plan for the territory of a settlement begins with the implementation of geodetic measurement works and the construction of a geodetic cartographic base. Geodetic measuring works are now carried out with modern geodetic devices that provide high accuracy of results, which meets the modern requirements of conducting geodetic activities in our country. With the help of modern software, they process the results of geodetic measurements and further build cartographic material. The application of Remote Sensing of the Earth data makes it possible to spatially link to terrain contours and determine the scope of geodetic measurement works for the further development of general plans of settlements. Modern requirements for the development of urban planning and land management documentation require the use of the latest devices and technologies. The use of high-precision electronic tacheometers and satellite radio navigation systems makes it possible to perform geodetic measurement work quickly and qualitatively in compliance with modern requirements for them. The use of GIS technologies, remote sensing of the Earth and modern programming makes it possible to create cartographic products in digital and paper form. The main purpose of using GIS technologies and DZZ data is to quickly identify the territory of the geodetic survey, find the points of the State Geodetic Network according to the data of the geoportal of Ukraine as a GIS technology system for linking to the starting points and obtaining initial information about them. The use of information layers of the Public Cadastral Map can help to find the source information about the territories of geodetic measurements as quickly as possible The use of geodetic software enables the processing of the results of geodetic measurements and the construction of maps, plans, schemes and other cartographic products in symbols of the appropriate scale quickly and accurately. The construction of such cartographic materials serves as a geodetic basis for the development of general plans for the settlement. Our study was the territory of the village of IvanoShychyne, Bogodukhiv district, Kharkiv region, which belongs to the forest-steppe zone of Ukraine. To develop a master plan for the village of Ivano-Shychyne with complex relief conditions and the development of degradation processes of the soil cover had to perform a geodetic cartographic basis in digital form. And only after that, develop a master plan, since the old cartographic materials have long since lost their weight. The whole situation has changed a long time ago, new building blocks have appeared, the street and road network has developed. To compare the situation, we used the data of the DZZ, where we found significant changes, which were reflected on the constructed cartographic materials, which simplifies the solution to the problem.
Geo-information systems for creating a geodesic basis and constructing general plans of populated points
Keywords: генеральний план; геоінформаційні системи; цифрове картографування; ДЗЗ; деградаційні процеси; геопросторові дані; master plan; geoinformation systems; digital mapping; environmental protection; degradation processes; geospatial data; 528.9.72.237