Degradation of the forest parks in conditions of the development of Lviv agglomeration - Лукащук, Галина; Lukashchuk, Halyna (Lviv Politechnic Publishing House, 2018)
Розширення міських агломерацій посилює антропогенну дію на середовище. Лісові масиви найбільше потерпають від цього навантаження. Лісопаркові масиви розміщені навколо міста нерівномірно, прилягаючи до міської забудови переважно зі сходу (Винниківський лісопарк) і заходу (Брюховицький лісопарк), частково з південного заходу – Басівський лісопарк. Південна і північна околиці міста безлісі. З південно-західної сторони на р. Щирек лежить гідропарк Глинна-Наварія, площею 400 га. Існуючі зелені масиви відступають під натиском забудови, яка здійснюється не тільки по периметру території, але і зсередини. Процес розчленування лісових масивів на окремі острівні ділянки, загазованість повітря, збільшення щільності ґрунтів через зростання кількості відвідувачів веде до зміни просторової структури лісопарків, зміни видового складу деревного та трав’яного ярусу. Дубові та дубово-букові ценози лісопарків суттєво змінені людиною на змішані широколистяні ценози. За останні кілька років у лісопаркових зонах відбулися масові рубання бука лісового, що спричинило утворення нових угруповань, частково відмінних від корінних У деревному ярусі почали виходити у перший ярус такі види як Acer pseudoplatanus L., A. platanoides, Betula pendula Roth.. Спостерігається захоплення неаборигенними видами (Acer negundo L., Impatiens parviflora DC.) значних площ. У підліску поширилася Sambucus nigra L. Поряд зі зменшенням проективного вкриття типових лісових трав із мозаїчним розміщенням у трав’яне вкриття у просвітах та вздовж мережі стежок проникають лучні та лучно-лісові види. На галявинах збільшується участь рудеральних видів. Проходить деградація лісопаркових зелених зон. Вона проявляється передусім у зміні просторової структури лісопарків, синантропізації флори лісопарків. Ми спостерігаємо фітоценотичну деградацію, рекреаційну деградацію та деградацію, зумовлену неналежним доглядом лісопарків

The expansion of urban agglomerations increases the anthropogenic impact on the environment. Forests are more likely to suffer from this pressure. The process of degradation of forested green areas takes place. It is primarily manifested in the change of the spatial structure of forest parks and synanthropy of forest parks flora. We observe phytocenotic degradation, recreational degradation and degradation resulting from improper care of forest parks.
Деградація лісопарків в умовах розвитку Львівської агломерації
Keywords: зелена зона; лісопарк; фітоценотична деградація; антропогенно порушена територія; green area; forest park; phytocenotic degradation; anthropogenic; man-altered territory