Проблема оптимальної обробки задач у вузлах розподіленої інформаційної системи - Цегелик, Г. Г.; Краснюк, Р. П.; Tsegelyk, Grigoriy; Krasniuk, Roman (Видавництво Львівської політехніки, 2018)
Досліджено питання оптимальної обробки задач у вузлах розподіленої інформаційної системи на основі математичної моделі, що належить до класу задач бікластеризації, для якої сформульовано оптимізаційну задачу із дробово-лінійною цільовою функцією. Виконано процедуру лінеаризації цільової функції та наведено загальну схему ітераційного процесу побудови розв’язку оптимізаційної задачі. На кожному кроці ітерації результат можна отримати з використанням як точного методу гілок та меж, так і генетичного алгоритму. Наведено варіанти відповідних методів, у яких для стратегій галуження та обчислення верхньої межі у методі гілок і меж враховано структуру моделі. Для генетичного алгоритму запропоновано використання параметрів самонавчання алгоритму, що забезпечує корекцію популяцій у напрямку найкращої пристосованості.

The problem of optimal processing tasks in the nodes of a distributed information system on the basis of a mathematical model belonging to a class of two-clustering problems, for which an optimization problem with a fractional linear target function is formulated, was investigated. The procedure of linearization of the target function is carried out and the general scheme of the iterative process of constructing an optimization problem solution is presented, where at each step of the iteration the result can be obtained using both the exact method of branches and bounds and using the genetic algorithm. The variants of the corresponding methods were given, where the structure of the model was taken into account for branching strategies and calculating the upper limit in the method of branches and boundaries. For the genetic algorithm, it was proposed to use the parameters self-training of algorithm, which provides correction of populations in the direction of the best adaptability.
The problem of optimal tasks processing in nodes of the distributed information system
Keywords: оптимізація; математичне моделювання; задача бікластеризації; розподілені інформаційні системи; метод гілок та меж; генетичний алгоритм; optimization; mathematical modeling; two-clustering problem; distributed information systems; method of branches and bounds; genetic algorithm; 519.7; 519.8