Розроблення вебзастосунку для пошуку книг з використанням практик DevOps - Кухта, Михайло Романович; Kukhta, Mykhailo Romanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Розгортання додатків, розроблення інфраструктури для їх розробки, завжди було пріоритетним завданням для програмістів всього світу. Жоден продукт не буде працювати без належного обслуговування, безпечного з’єднання та ефективного розподілу ресурсів. Зазвичай хостинг масштабних веб ресурсів коштує дорого, та залишає розробникам тісний простір для реалізації своїх ідей у впровадженні новинок та експериментів із інфраструктурою. Серед не великих команд та компаній з обмеженими ресурсами, гостро стоїть питання ціни хост-систем та компактних корпоративних дата-центрів [1]. Таке рішення, я реалізував у бакалаврській кваліфікаційній роботі, взявши за хост-систему домашній сервер на базі ОС Linux Ubuntu [2]. На цьому грунті, розробив додаток для пошуку книг, який розгорнув та ізолював за допомогою Docker контейнерів, разом з локальною базою даних користувачів сервісу [3]. Організація малих тестових, чи повноцінних DEV середовищ є актуальним питанням станом на сьогодні. Така практика дозволяє мати безпосередній вплив на організацію робочого процесу та подальше масштабування проєкту. Об’єкт дослідження – розробка та розгортання додатку на домашньому сервері. Предмет дослідження – створення та конфігурація інфраструктури для коректної роботи веб-сервісу. Мета дослідження – використовуючи практики DevOps, реалізувати середовище для комфортної розробки, тестування та розгортання веб-аплікації, життєвий цикл якої, пройде через такий сервіс [4] У висновку вдалося реалізувати налаштування серверу для проведення робіт, описаних вище [5]. Грамотна конфігурація мережі, з’єднання, ізоляції та білду окремих компонент сервісу, та налаштування середовища розробки, дозволило вдало реалізувати веб-додаток, що буде хоститись на даній системі.

Deploying applications and developing infrastructure for their development has always been a priority for programmers around the world. No product will work without proper maintenance, secure connectivity, and efficient resource allocation. Usually, hosting large-scale web resources is expensive and leaves developers with little room to implement their ideas in introducing innovations and experimenting with infrastructure. Among small teams and companies with limited resources, the issue of the cost of host systems and compact corporate data centers is acute [1]. I implemented such a solution in my bachelor's thesis, using a home server based on Linux Ubuntu as the host system [2]. On this basis, I developed a book search application, which I deployed and isolated using Docker containers, along with a local database of service users [3]. The organization of small test or full-fledged DEV environments is a relevant issue today. This practice allows you to have a direct impact on the organization of the workflow and further scaling of the project. The object of research is the development and deployment of an application on a home server. The subject of the study is the creation and configuration of infrastructure for the correct operation of the web service. The purpose of the study is to use DevOps practices to implement an environment for the comfortable development, testing, and deployment of a web application, the life cycle of which will pass through such a service [4]. In conclusion, it was possible to configure the server to perform the tasks described above [5]. Competent configuration of the network, connections, isolation, and build of individual service components, as well as configuration of the development environment, made it possible to successfully implement a web application that will be hosted on this system.
Development of a web application for book searches using DevOps practices
Keywords: 6.122.00.00; СЕРВЕР; DOCKER КОНТЕЙНЕР; DEVOPS ПРАКТИКИ; СЕРЕДОВИЩЕ РОЗРОБКИ; ХОСТИНГ; РОЗГОРТАННЯ; МЕРЕЖА; ВЕБ ДОДАТОК. Перелік використаних джерел: 1. Jan Kammerath (2024). Cloud vs. Data Center vs. Basement: The Programmers’ Self Hosting Delusion With The Cloud. Medium. https://medium.com/@jankammerath/cloud-vs-data-center-vs-basement-the programmers-self-hosting-delusion-with-the-cloud-2274dc3ccb58 2. Jack Wallen (2024). 10 Reasons to Choose Ubuntu Server Over the Competition. The New Stack. https://thenewstack.io/10-reasons-to-choose-ubuntu-server-over-the competition 3. BlueGoat Cyber (2023). Docker Containers: Isolating Applications for Security. BlueGoat Cyber Blog. https://bluegoatcyber.com/blog/docker-containers-isolating-applications-for security 4. Девід Картер (2024). Життєвий цикл DevOps: різні фази; пояснені на прикладах. GURU99. https://www.guru99.com/uk/devops-lifecycle.html 5. Олексій Ліщук (2025) Як створити домашній сервер. Acer Corner. https://blog.acer.com/ua/discussion/2500/yak-stvoriti-domashniy-server; SERVER; DOCKER CONTAINER; DEVOPS PRACTICES; DEVELOPMENT ENVIRONMENT; HOSTING; DEPLOYMENT; NETWORK; WEB APPLICATION. List of sources: 1. Jan Kammerath (2024). Cloud vs. Data Center vs. Basement: The Programmers’ Self Hosting Delusion With The Cloud. Medium. https://medium.com/@jankammerath/cloud-vs-data-center-vs-basement-the programmers-self-hosting-delusion-with-the-cloud-2274dc3ccb58 2. Jack Wallen (2024). 10 Reasons to Choose Ubuntu Server Over the Competition. The New Stack. https://thenewstack.io/10-reasons-to-choose-ubuntu-server-over-the competition 3. BlueGoat Cyber (2023). Docker Containers: Isolating Applications for Security. BlueGoat Cyber Blog. https://bluegoatcyber.com/blog/docker-containers-isolating-applications-for security 4. David Carter (2024). The DevOps Life Cycle: Different Phases Explained with Examples. GURU99. https://www.guru99.com/uk/devops-lifecycle.html 5. Oleksii Lishchuk (2025) How to Create a Home Server. Acer Corner. https://blog.acer.com/ua/discussion/2500/yak-stvoriti-domashniy-server