Дизайн архітектури театрально-видовищно центру на вул. Шевченка, 311Б у м. Львові - Дулепа, Юрій Ігорович; Dulepa, Yurii Ihorovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дослідження, присвячене створенню культурно-видовищного центру, охоплює аналіз його концепції, соціальної значущості, архітектурно-функціонального наповнення та потенційного впливу на розвиток міського середовища. Основною ідеєю є створення багатофункціонального простору, що поєднує в собі мистецтво, культуру, освіту та відпочинок, забезпечуючи інтеграцію різних соціальних груп у спільне культурне середовище. Необхідність створення такого центру обумовлена сучасними потребами суспільства в якісному культурному дозвіллі, актуалізацією національної ідентичності та потребою у сучасній інфраструктурі для проведення масових заходів. Особливої актуальності набуває ця тема в умовах зростаючого попиту на простори, відкриті для творчості, діалогу. Реалізація проекту культурно-видовищного центру супроводжується низкою викликів - від вибору відповідного місця та дотримання архітектурних норм до залучення фінансування і врахування потреб різних категорій населення. Важливо забезпечити естетичну привабливість, сучасне технічне обладнання, енергоефективність будівлі, а також передбачити простір для постійної еволюції культурного контенту. У процесі дослідження передбачається вивчення успішних прикладів таких центрів у світі, як Центр Жоржа Помпіду в Парижі, Національний центр виконавських мистецтв у Пекіні, або Forum Karlin у Празі. Це дозволить сформувати рекомендації щодо проектування та функціонування культурно-видовищного центру в умовах українського контексту, з урахуванням місцевих культурних традицій. Це дослідження має на меті обґрунтувати важливість культурно-видовищного центру, що формує культурну ідентичність, сприяє соціальному згуртуванню та стає осередком інтелектуального розвитку громадян.

This research, dedicated to the creation of a cultural and entertainment center, explores its concept, social significance, architectural and functional content, as well as its potential impact on urban development. The main idea is to establish a multifunctional space that combines art, culture, education, and leisure, ensuring the integration of various social groups into a shared cultural environment. The necessity for such a center stems from the modern society’s demand for quality cultural leisure, the actualization of national identity, and the need for contemporary infrastructure for hosting large-scale events. This topic gains particular relevance amid the growing demand for spaces open to creativity and dialogue. The implementation of a cultural and entertainment center project presents a number of challenges — from selecting a suitable location and adhering to architectural standards to attracting funding and addressing the needs of different population groups. It is essential to ensure aesthetic appeal, modern technical equipment, energy efficiency of the building, and provide space for the continuous evolution of cultural content. The study involves the analysis of successful examples of such centers around the world, such as the Centre Pompidou in Paris, the National Centre for the Performing Arts in Beijing, and Forum Karlin in Prague. This will help develop recommendations for the design and operation of a cultural and entertainment center within the Ukrainian context, taking into account local cultural traditions. The goal of this research is to substantiate the importance of a cultural and entertainment center that shapes cultural identity, promotes social cohesion, and becomes a hub for the intellectual development of citizens.
Architecture design of the theatre and entertainment center at 311B Shevchenka Street in Lviv
Keywords: 6.191.00.00