Obtaining and Use of Coumarone-Indene-Carbazole Resin as a Modifier of Road Petroleum Bitumen. 2. Setting the Type and Amount of Catalyst - Prysiazhnyi, Yuriy; Borbeyiyong, Guri Isaiah; Korchak, Bohdan; Pyshyev, Serhiy; Shved, Maria; Matlakh, Yuliia (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
За присутності різних каталізаторів (TiCl4, AlCl3, H2SO4) досліджували одержання кумарон-інден-карбазольної смоли (КІКС), що виробляється з рідких продуктів коксування вугілля і надалі застосовується для модифікування бітумів. Вивчено вплив типу каталізатора на вихід та модифікувальні властивості КІКС (зміну термопластичних та адгезійних властивостей бітумів у разі додавання до них отриманих смол). Встановлено вплив кількості каталізатора в реакційному середовищі на синтез смоли та подальше модифікування нею бітумів. Згідно з одержаними результатами вибрано оптимальний тип та кількість каталізатора для отримання КІКС. Також встановлено, що кумарон-інден-карбазольна смола, синтезована з використанням вибраного типу каталізатора і визначеної оптимальної його кількості, максимально позитивно впливає на адгезійні характеристики дорожнього бітуму.

In the presence of various catalysts (TiCl4, AlCl3, H2SO4), the process of obtaining a coumarone-indene-carbazole resin (CICR), which is produced from liquid products of coal coking, and its subsequent use for bitumen modification was investigated. The influence of the catalyst type on the yield and modifying properties of CICR (change in thermoplastic and adhesive properties of bitumen after adding the obtained resins to them) was studied. The effect of catalyst amount on the resin synthesis and subsequent modification of bitumen with the synthesized product was determined. According to the results, the optimal type and amount of the catalyst for obtaining CICR were chosen. The determined optimal amount of coumarone-indene-carbazole resin synthesized using the selected type of catalyst was found to have the most positive effect on the adhesive characteristics of road bitumen.
Одержання і застосування кумарон-інден-карбазольної смоли як модифікатора дорожніх нафтових бітумів. 2. Встановлення типу та кількості каталізатора
Keywords: кумарон; інден; карбазол; модифікатор; бітум; coumarone; indene; carbazole; modifier; bitumen