Aсtivity of binary vinadium compounds in reaction of epoxidation of 1-octene and decomposition of tert-butyl hydroperoxide - Макота, О. І.; Комаренська, З. М.; Олійник, Л. П.; Булгакова, Л. В.; Кловак, Н. В.; Makota, O.; Komarenska, Z.; Oliynyk, L.; Bulgakova, L.; Klovak, N. (Lviv Politechnic Publishing House, 2020)
Досліджено вплив ванадійвмісних сполук як каталізаторів на реакцію епоксидування октену-1 гідропероксидом трет-бутилу та розкладу цього гідропероксиду. Показано, що каталітична активність сполук ванадію залежить від природи ліганда, що входить до складу каталізатора. Встановлено, що борид і карбід ванадію є найактивнішими каталізаторами гідропероксидного епоксидування, тоді як V2O5 найактивнішим каталізатором розкладу гідропероксиду трет-бутилу. Найвища селективність утворення 1,2-епоксиоктену спостерігається у разі використання як каталізатора VC.

The influenceof vanadium-containing compounds as catalysts on the reaction of 1-octene epoxidation by tert-butyl hydroperoxide and the decomposition of this hydroperoxide was investigated. It is shown that the catalytic activity of vanadium compounds depends on catalyst ligand nature. It is established that vanadium boride and carbide are the most active catalysts for hydroperoxide epoxidation, while V2O5 is the most active catalyst of tert-butyl hydroxide decomposition. The highest selectivity of 1,2-epoxyoctene formation is observed when VC is used as a catalyst.
Активність бінарних сполук ванадію у реакції епоксидування октену-1 і розкладу гідропероксиду трет-бутилу
Keywords: епоксидування; каталізатори; ванадійвмісні сполуки; октен-1; гідропероксид трет-бутилу; epoxidation; catalysts; vanadium compounds; 1-octene; tert-butyl hydroperoxide