Дизайн інтер'єру салону краси "SK" на вул.Трускавецькій у м. Львові - Рудешко, Олександра Олександрівна; Rudeshko, Oleksandra Oleksandrivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Сучасний дизайн інтер'єру салонів краси виконує важливу роль у створенні комфортного та естетичного простору, що впливає на залучення клієнтів та якість наданих послуг. В умовах зростання конкуренції в індустрії краси, важливо не лише забезпечити високий рівень обслуговування клієнтів, але й створити унікальний простір, який сприятиме релаксації та емоційному відновленню відвідувачів. Актуальність теми обумовлена зростанням попиту на якісні послуги у сфері краси та догляду за собою. Особливо в сьогоденні, коли стрес та напруження є постійними супутниками людей, салони краси залишаються не лише місцем для догляду за зовнішністю, а й простором для відпочинку та відновлення. Крім того, розвиток малого бізнесу у сфері б'юті-індустрії сприяє економічному зростанню та створенню нових робочих місць, що є важливим фактором у нинішніх соціально-економічних умовах. Мета роботи – проектування інтер’єру салону краси, як естетичного, функціонального а також інклюзивного простору з наданням високого рівня послуг для комфортного перебування в ньому відвідувачів. Об’єкт проектування – інтер’єр приміщення для влаштування салону краси “SK” у Львові в ЖК по вул. Трускавецькій, площею 154,30 м2 . Предмет проектування – формування предметно-просторового середовища салону краси в контексті сучасних вимог та підходів для створення концептуального, функційного та комфортного інтер’єру для надання послуг та рекреації. У першому розділі проведено аналіз основних тенденцій розглянуто історію виникнення перших салонів краси. Досліджено вітчизняні та іноземні аналоги, їхні послуги та продукцію, розглянуто основні поняття та типологію підприємств індустрії краси. У другому розділі досліджено ергономічні вимоги до облаштування предметно-просторового середовища, проаналізовано декоративно- оздоблювальні елементи простору, розміщення акцентів в інтер’єрі, правила функціонального зонування в салонах краси та проектування освітлення. У третьому розділі представлено технічне завдання дизайн-проекту, описано етапи функціонального зонування в салоні краси “SK”, декоративні рішення, оздоблювальні матеріали та загальну концепцію проектного рішення. У четвертому розділі здійснено розрахунок вартості будівельних робіт та сформовано загальний кошторис проекту. У результаті роботи було створено унікальний інтер’єр салону краси “SK” в контексті сучасних вимог та підходів, концептуального, функційного та комфортного інтер’єру для надання послуг та рекреації. Було розроблено всі візуалізації та технічні креслення проекту. Проект створювався з використанням природніх матеріалів та текстур в бежевих відтінках з акцентним кольором “бургундій” та урахуванням всіх ергономічних вимог до проектування приміщень салону краси.

The modern interior design of beauty salons plays an important role in creating a comfortable and aesthetic space, which affects customer attraction and the quality of services provided. In the context of growing competition in the beauty industry, it is important not only to ensure a high level of customer service, but also to create a unique space that will promote relaxation and emotional recovery for visitors. The relevance of the topic is due to the growing demand for quality services in the field of beauty and personal care. Especially today, when stress and tension are constant companions of people, beauty salons remain not only a place for grooming, but also a space for relaxation and recovery. In addition, the development of small businesses in the beauty industry contributes to economic growth and the creation of new jobs, which is an important factor in the current socio-economic conditions. The goal of this project is to design a beauty salon interior that is aesthetic, functional, and inclusive, providing a high level of service for a comfortable stay for visitors. The design object is the interior of a 154.30 m2 space for the SK beauty salon in Lviv, located in a residential complex on Truskavetska Street. The subject of the design is the formation of the spatial environment of the beauty salon in the context of modern requirements and approaches to create a conceptual, functional, and comfortable interior for the provision of services and recreation. The first section analyzes the main trends and reviews the history of the emergence of the first beauty salons. Domestic and foreign analogues, their services and products are studied, and the main concepts and typology of beauty industry enterprises are considered. The second chapter examines the ergonomic requirements for the arrangement of the subject-spatial environment, analyzes the decorative and finishing elements of the space, the placement of accents in the interior, the rules of functional zoning in beauty salons, and lighting design. The third chapter presents the technical specifications of the design project, describes the stages of functional zoning in the SK beauty salon, decorative solutions, finishing materials, and the overall concept of the design solution. The fourth chapter calculates the cost of construction work and forms the overall project estimate. As a result of the work, a unique interior of the SK beauty salon was created in the context of modern requirements and approaches, a conceptual, functional, and comfortable interior for providing services and recreation. All visualizations and technical drawings of the project were developed. The project was created using natural materials and textures in beige tones with an accent color of “burgundy” and taking into account all ergonomic requirements for the design of beauty salon premises.
Interior design of the beauty salon "SK" on Truskavetska Street in Lviv
Keywords: 6.022.03.03; дизайн інтер’єру; предметно-просторове середовище; салон краси; функціональне зонування; ергономічні вимоги; interior design; spatial environment; beauty salon; functional zoning; ergonomic requirements