Розроблення моделі клітинного автомата для моделювання процесу сушіння капілярно-пористих матеріалів у камерах періодичної дії - Соколовський, Ярослав; Сінкевич, Олексій; Sokolovskyy, Yaroslav; Sinkevych, Oleksiy (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
В цій роботі акцентовано на створенні моделі клітинного автомата для моделювання процесу сушіння капілярно-пористих матеріалів. Розглядається можливість створення клітино-автоматного поля для досліджуваної 3D моделі камери сушіння періодичної дії. Розробляються відповідні алгоритми та здійснюється їхня програмна реалізація, оскільки модель клітино-автоматного поля є однією із ключових вимог для використання методу клітинних автоматів. Ще однією ключовою вимогою є наявність адекватних правил переходів. Для їх розроблення проводиться аналіз математичних моделей процесів тепло та вологоперенесення у камерах сушіння періодичної дії. Розробляються правила переходів, які дають змогу визначити зміни температури та вологовмісту матеріалу, а також зміни основних параметрів агенту сушіння, до яких відноситься температура та відносна вологість. В роботі також проводиться моделювання процесу сушіння капілярно-пористих матеріалів на основі розробленої моделі клітинного автомата, що включає клітино-автоматне поле і правила переходів. Вхідні дані для моделювання, взято з параметрів технологічних умов, які застосовуються в реальних камерах сушіння. В якості досліджуваного капілярно-пористого матеріалу вибрано сосну товщиною 45 мм. з початковим вологовмістом 65%. В результаті проведеного моделювання отримано графічні залежності шуканих параметрів матеріалу та агенту сушіння відносно часу. Верифікація отриманих результатів проводиться шляхом їх порівняння із даними, зібраними датчиками у реальній камері сушіння. Для проведення порівняння визначається відносна похибка, середні значення якої не перевищують 10%. Такий результат дозволяє підтвердити адекватність розробленої моделі клітинних автоматів.

In this work, the main emphasis is placed on the creation of a cellular automaton model for simulating the drying process of capillary-porous materials. The possibility of creating a cell-automatic field for the studied 3D model of a periodic drying chamber is considered. Appropriate algorithms are developed and their software implementation is carried out, since the cellular automata field is one of the key requirements for using the cellular automata method. Another key requirement is the availability of adequate transition rules. For their development, the analysis of mathematical models of heat and moisture transfer processes in periodic drying chambers is carried out. Transition rules are being developed, which make it possible to determine changes in temperature and moisture content of the material, as well as changes in the main parameters of the drying agent, which include temperature and relative humidity. The paper also simulates the drying process of capillary-porous materials based on the developed cellular automaton model, which includes the cellular automaton field and transition rules. The input data for modeling are taken from the parameters of technological conditions that are used in real drying chambers. Pine with a thickness of 45 mm was chosen as the studied capillary-porous material. with an initial moisture content of 65%. As a result of the simulation, graphical dependences of the desired parameters of the material and the drying agent with respect to time were obtained. Verification of the obtained results is carried out by comparing them with data collected by sensors in a real drying chamber. For comparison, a relative error is determined, the average values of which do not exceed 10%. This result confirms the adequacy of the developed model of cellular automata.
Development of a cell automata model for simulation of the drying process of capillary-porous materials in periodic action chambers
Keywords: метод клітинних автоматів; правила переходів; клітинно-автоматне поле; нестаціонарний процес тепло- та масоперенесення; method of cellular automata; rules of transitions; cellular automata field; non-stationary heat and mass transfer process