Сучасні підходи до пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю в Україні - Дух, Софія Богданівна; Dukh, Sofiia Bohdanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У зв’язку з повномасштабною війною в Україні стрімко зростає кількість осіб з інвалідністю, що актуалізує питання їх пенсійного забезпечення. Пенсія по інвалідності є важливою гарантією соціального захисту для осіб, які через інвалідність повністю або частково втратили працездатність (Чічкань, & Шарпата, 2024). Від ефективності, справедливості та стабільності системи пенсійного забезпечення залежить рівень життя осіб з інвалідністю. Об’єкт дослідження: пенсійне забезпечення осіб з інвалідністю в Україні. Предмет дослідження: організаційно-правовий механізм пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю в Україні, сучасні підходи до його реалізації. Метою дослідження є аналіз сучасних підходів до організації пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю в Україні, виявлення існуючих проблем та розробка пропозицій щодо удосконалення цієї сфери. Результати дослідження: у роботі було визначено, що чинне пенсійне забезпечення осіб з інвалідністю в Україні характеризується нормативною фрагментованістю, фінансовою нестабільністю та складністю адміністративних процесів. Виявлені проблеми зумовлюють потребу в удосконаленні цієї сфери, орієнтованому на посилення соціальної справедливості та адаптацію до змін суспільства, з урахуванням кращих міжнародних практик.

Due to the full-scale war in Ukraine, the number of persons with disabilities is rapidly increasing, which makes the issue of their pension provision. A disability pension is a crucial guarantee of social protection for individuals who have lost their ability to work either fully or partially due to disability (Chichkan, & Sharpata, 2024). The standard of living of persons with disabilities depends on the efficiency, fairness, and stability of the pension provision system. Object of research: pension provision for persons with disabilities in Ukraine. Subject of research: the organizational and legal mechanism of pension provision for persons with disabilities in Ukraine, modern approaches to its implementation. The purpose of the study is to analyze modern approaches to organizing pension provision for persons with disabilities in Ukraine, identify existing problems, and develop proposals for improving this field. Research results: the study determined that the current pension provision for persons with disabilities in Ukraine is characterized by regulatory fragmentation, financial instability, and complex administrative procedures. The identified issues necessitate improvements in this area, aimed at enhancing social justice and adapting to societal changes, taking into account leading international practices.
Modern approaches to pension provision for persons with disabilities in Ukraine
Keywords: 6.232.00.00; пенсійне забезпечення; пенсія по інвалідності; інвалідність; особа з інвалідністю; Пенсійний фонд України; pension provision; disability pension; disability; person with disability; Pension Fund of Ukraine