Динаміка сонячної активності та варіацій геомагнітного поля і його екологічної збуреності - Сумарук, Т. П. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
В роботі аналізується динаміка сонячної активності та пов’язаних з нею варіацій геомагнітного поля і його екологічної збуреності на території України. Показано, що сонячна активність стосовно циклів з періодами у 100–200 років сьогодні знаходиться у стані переходу до спаду. Досліджено взаємозв’язок квазідворічних варіацій сонячної та геомагнітної активностей. Показано, що величина екологічної збуреності геомагнітного поля на території України не перевищує норму. В работе анализируется динамика солнечной активности и связанных с ней вариаций геомагнитного поля и его экологической возмущённости на территории Украины. Показано, что солнечная активность касательно циклов с периодами 100–200 лет в данное время находится в состоянии перехода к спаду. Исследована взаимосвязь квазидвухлетних вариаций солнечной и геомагнитной активности. Показано, что величина экологической возмущённости геомагнитного поля на территории Украины не превышает нормы. In the paper the dynamic of solar activity and connected to it the geomagnetic field variations and its ecological disturbance on Ukrainis territory is analyzed. It is shown that solar activity concerning to the cycles with 100–200 years periods is in the state of transition to decreasing. Interconnection of the quasibiennial variations of solar and geomagnetic activities is studied. It is shown that ecological disturbance of geomagnetic field on Ukrainis the Ukrainis territory do not exceed of the quota.
Динамика солнечной активности и вариаций геомагнитного поля и его экологической возмущенности
Dynamics of solar activity and variations of geomagnetic field аnd it’s ecological distarbence
Keywords: сонячна активність; геомагнітне поле; квазідворічні варіації; екологічна збуреність; солнечная активность; геомагнитное поле; квазидвухлетние вариации; экологическая возмущённость; solar activity; geomagnetic field; quasibiennial variations; ecological disturbance