Дослідження шляхів вдосконалення масляної системи тепловоза ЧМЕ3 - Ліба, Олег Васильович; Liba, Oleh Vasylovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Одне з найважливіших завдань, що стоять перед залізничним транспортом, - це зниження експлуатаційних витрат на основі вдосконалення структури управління та широкого впровадження ресурсозберігаючих технологічних засобів і технологій. Масляна система тепловоза ЧМЕ3 відіграє ключову роль у забезпеченні надійної роботи його механізмів, що сприяє підвищенню безпеки руху поїздів. Ця робота присвячена поглибленому вивченню будови, принципу дії та особливостям експлуатації масляної системи. Розглядаються основні елементи системи, такі як головний масляний насос, водомасляний теплообмінник, фільтри тощо. Актуальність роботи зумовлена необхідністю підвищення надійності та ефективності роботи тепловозів в умовах сучасних вимог до транспортних систем, а також введення нових технологій у галузі обслуговування рухомого складу. Під час виконання бакалаврської роботи: ? Проаналізовані основні компоненти масляної системи тепловоза ЧМЕ3. ? Проведений аналіз результативності існуючих способів змащування і охолодження з метою визначення їх впливу на продуктивність і надійність роботи обладнання. ? Визначений вплив чистоти масла на працездатність системи. ? Розроблені рекомендації щодо збільшення надійності роботи масляної системи тепловозу ЧМЕ3. 3 Метою роботи є виявлення особливостей роботи масляної системи тепловоза ЧМЕ3 та надання пропозицій щодо шляхів для підвищення її ефективності. Об’єктом дослідження є масляна система тепловоза ЧМЕ3. Предметом дослідження є процеси, які відбуваються у масляній системі тепловоза ЧМЕ3.

One of the key challenges facing railway transport is the reduction of operational costs through the improvement of management structures and the widespread implementation of resource-saving technologies and technical solutions. The lubrication system of the ChME3 locomotive plays a crucial role in ensuring the reliable operation of its mechanisms, which directly contributes to enhancing train traffic safety. This study offers an in-depth examination of the structure, operating principles, and operational features of the ChME3 lubrication system. Key components of the system are analyzed, including the main oil pump, oil-water heat exchanger, filters, and other elements. The relevance of the research lies in the need to improve the reliability and efficiency of locomotive performance under modern transportation system requirements, as well as the introduction of new technologies in rolling stock maintenance. During the course of the bachelor's qualification project: 4 ? The main components of the ChME3 locomotive lubrication system were analyzed; ? The effectiveness of current lubrication and cooling methods was assessed in terms of their impact on equipment performance and reliability; ? The importance of oil cleanliness for system operability was determined; ? Recommendations were developed to enhance the reliability of the ChME3 locomotive lubrication system. Research Objective: To identify the specific features of the ChME3 locomotive lubrication system and propose practical ways to improve its efficiency. Object of Study: Lubrication system of the ChME3 locomotive. Subject of Study: Processes occurring within the lubrication system of the ChME3 locomotive.
Research of Ways to Improve the Lubrication System of the ChME3 Locomotive
Keywords: 6.273.00.02; тепловоз ЧМЕ3; масляна система; локомотивне депо; конструкція; технічне обслуговування; підвищення ефективності; масляний насос; водомасляний теплообмінник; ChME3 locomotive; lubrication system; locomotive depot; design; maintenance; efficiency improvement; oil pump; oil-water heat exchanger