Розроблення мобільного застосунку для ментального здоров'я з використанням штучного інтелекту - Йосипчук, Богдан Сергійович; Yosypchuk, Bohdan Serhiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах зростаючого темпу життя, інформаційного перевантаження та емоційної нестабільності проблема ментального здоров’я набуває особливої актуальності. Багато людей стикаються з тривожністю, депресією та емоційним вигоранням, але не мають можливості звернутися по професійну допомогу через обмежений доступ до фахівців або нестачу часу. Цифрові технології, зокрема мобільні застосунки, створюють нові умови для самостійної підтримки психоемоційного здоров’я. У даній роботі розглянуто можливості використання цифрових інструментів для підтримки ментального здоров’я. Проаналізовано наявні аналоги мобільних застосунків, визначено їхні переваги та недоліки, а також сформульовано функціональні вимоги до нового рішення. Основний акцент зроблено на розробці мобільного додатку з інтерактивним чат ботом, що імітує консультацію з фахівцем, та системою рекомендацій дихальних і релаксаційних практик. У проєкті реалізовано функціонал для відстеження настрою користувача, щоденних рефлексій та генерації індивідуальних порад на основі аналізу емоційного стану. Проведене тестування підтвердило доцільність використання такого інструменту у повсякденному житті. Об’єктом дослідження є процес підтримки ментального здоров’я за допомогою інформаційних технологій. 5 Предметом дослідження виступає розроблення мобільного застосунку з елементами штучного інтелекту для підтримки ментального здоров’я. Метою роботи є створення мобільного застосунку для покращення психоемоційного стану користувача за допомогою доступних, ефективних і персоналізованих функцій підтримки. Новизна дослідження полягає у впровадженні адаптивного чат-бота та автоматизованої системи рекомендацій у форматі зручного для користувача мобільного додатку, що не потребує спеціальних знань чи зовнішньої підтримки. Практичне значення полягає у створенні продукту, здатного надавати регулярну психологічну підтримку широкому колу користувачів, зокрема молоді, студентам, працівникам та іншим групам, що зазнають психоемоційного навантаження.

In today’s fast-paced world, marked by information overload and emotional instability, the issue of mental health is becoming increasingly relevant. Many individuals experience anxiety, depression, and emotional burnout, yet cannot seek professional help due to limited access to specialists or a lack of time. Digital technologies, particularly mobile applications, create new opportunities for self-support in maintaining psycho-emotional well-being. This work explores the potential of digital tools to support mental health. Existing mobile app solutions are analyzed, highlighting their strengths and weaknesses, and functional requirements for a new solution are defined. The main focus is on the development of a mobile application featuring an interactive chatbot that simulates a consultation with a mental health specialist, as well as a recommendation system for breathing and relaxation practices. The project implements functionality for tracking the user’s mood, conducting daily reflections, and generating personalized suggestions based on emotional state analysis. Testing confirmed the practicality of using such a tool in everyday life. The object of the research is the process of supporting mental health using information technologies. The subject of the research is the development of a mobile application with artificial intelligence elements for mental health support. 7 The aim of the work is to create a mobile application that improves the user’s psycho-emotional state through accessible, effective, and personalized support features. The novelty of the research lies in the implementation of an adaptive chatbot and an automated recommendation system in a user-friendly mobile format that requires no specialized knowledge or external assistance. The practical value lies in developing a product capable of providing ongoing psychological support to a broad audience, including youth, students, employees, and other groups facing psycho-emotional stress.
Development of a mobile application for mental health using artificial intelligence
Keywords: 6.122.00.00; ментальне здоров’я; мобільний застосунок; чат-бот; штучний інтелект; емоційна підтримка; стрес; тривожність; дихальні практики; mental health; mobile application; chatbot; artificial intelligence; emotional support; stress; anxiety; breathing practices