Проект і дослідження тріангуляції обласного центру для забезпечення облікової одиниці площі - Літнарович, Р. М. (Чернігівський державний інститут економіки і управління, 2001)
В даній роботі вперше проектується тріангуляція обласного центру з точністю визначення координат пунктів 3-5 мм для забезпечення облікової одиниці площі 1 кв. м. На території міста проектується 9 пунктів тріангуляції у вигляді центральної системи. Пункти передбачається закріплювати на дахах висотних будинків. Проектується схема мережі на топографічній карті масштабу 1:10000. Кути виміряються транспортиром і три рази проводиться зрівноваження для побудови істинної моделі, у якій задовільняють всі умовні рівняння. Генеруються середні квадратичні похибки 0,4", які відповідають точності вимірювання кутів у полігонометрії 1 класу і 0,7", що відповідає точності вимірювання кутів у тріангуляції 1 класу. Проводиться строге зрівноваження мережі з оцінкою точності результатів. Дається порівняльний аналіз з елементами істинної моделі.
Центральний пункт А запроектовану на даху 14 поверхового будинку по вулиці Кіквідзе з якого е добра видимість на 8 пунктів, що розташовані у різних частинах міста. Вихідний базис АВ вимірюється з точністю 1:1000000. Довжина базисної сторони 2 900,000 • м. Коорди-нати визначені у відносній системі координат. Пункт В запроектовану на 14 поверховому будинку в пере-січені вулиць Січових стрільців і Макарова. Пункт С розташовується на даху 9 поверхового будинку по ву-лиці Макарова на відстані 2499,558 м. від пункту В. Пункт Д закріплюється на вулиці Золотіївській, пункт Е на даху 9 поверхового будинку по вулиці Черняка , пункт V на 9 поверховому будинку по вулиці Струтинського, пункт О на 14 поверховому будинку по вул. Данила Галицького, пункт Н на 9 поверховому будинку по вул. Студентській і пункт І - на вул. Басівкутській.
Keywords: тріангуляція прецизійна; опрацювання матеріалів; облікова одиниця площі; метод Монте Карло; оцінка точності; генерування псевдовипадкових чисел