Extraction kinetics of target componentsfrom mineral raw materials in column devices - Семенишин, Є. М.; Атаманюк, В. М.; Римар, Т. І.; Кіндзера, Д. П.; Добровецька, О. Я.; Semenyshyn, Ye. M.; Atamanyuk, V. M.; Rymar, T. I.; Kindzera, D. P.; Dobrovetska, O. Ya. (Lviv Politechnic Publishing House, 2020)
Запропоновано методики для прогнозування кінетики вилучення цільового компоненту з мінеральної сировини різної дисперсності для прямотечійних та протитечійних колонних екс-тракторів. Для аналізу роботи різних промислових апаратів, процеси екстрагування яких здійснюються в шарі, можна використовувати методику, засновану на питомій продуктивності. Досліджено кінетичні закономірності вилучення Al2O3 з бокситових спеків, сірки з сірчистих руд, а також використані дані активних протитечійних екстракторів з області гідрометалургійних заводів України.

Methods for predicting the kinetics of extraction of the target component from mineral raw materials for direct-flow and counter-current column extractors have been proposed. To analyze the operation of various industrial devices, the extraction processes of which are carried out in the layer, technique based on specific productivity has been proposed. The kinetic regularities of Al2O3 extraction from bauxite specs and sulfur from sulfur ore have been studied as well as the data of current countercurrent extractors from the field of hydrometallurgical plants of Ukraine have been used.
Кінетика екстрагування цільових компонентів з мінеральної сировини в колонних апаратах
Keywords: екстрагування в шарі; неорганічні цільові компоненти; мінеральна сировина; кінетика екстрагування; екстрактори колонного типу; layer extraction; inorganic target components; mineral raw materials; extraction kinetics; column type extractors