Розвиток АТ "СГ "ТАС" шляхом впровадження інноваційних цифрових сервісів у сфері страхування - Маргіта, Іван Іванович; Marhita, Ivan Ivanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Маргіта І.І., Яворська Н.П. (керівник). Розвиток АТ «СГ «ТАС» шляхом впровадження інноваційних цифрових сервісів у сфері страхування. Бакалаврська кваліфікаційна робота. – Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2025. Розширена анотація. У роботі розглянуто теоретико-методологічні засади, аналітичні передумови та фінансове обґрунтування впровадження інноваційних цифрових рішень діяльності страхової компанії на прикладі АТ «Страхова група «ТАС». Дослідження присвячено визначенню ролі інноваційних цифрових сервісів як ключового інструменту підвищення ефективності, конкурентоспроможності та прибутковості компанії в умовах цифровізації страхового ринку. Акцент зроблено на стратегічному впровадженні омніканальних платформ, інструментів на основі штучного інтелекту, аналітики ризиків, автоматизованого документообігу та кібербезпеки [1–4]. Об’єктом дослідження є АТ «Страхова група «ТАС» – провідний гравець страхового ринку України. Предметом дослідження виступають управлінські, організаційні, фінансово-економічні та цифрові аспекти розвитку страхової компанії шляхом модернізації сервісів. Мета дослідження – обґрунтувати напрями впровадження інноваційних цифрових рішень АТ «СГ «ТАС» з метою підвищення його економічної ефективності, технологічної адаптивності та стійкого стратегічного розвитку. У першому розділі розкрито сутність і роль впровадження інноваційних цифрових рішень у страхуванні, проаналізовано теоретичні моделі управління цифровими сервісами, розглянуто підходи до оцінки їх ефективності. Подано авторське трактування ключових понять: «інноваційний цифровий сервіс», «страховий продукт», «технологічне оновлення». У другому розділі здійснено аналітичне дослідження діяльності АТ «СГ «ТАС»: подано організаційно-економічну характеристику підприємства, аналіз його зовнішнього середовища, фінансово-економічний стан за 2021–2024 роки, оцінено систему управління цифровими сервісами. У третьому розділі обґрунтовано стратегічну ідею розвитку компанії через впровадження інноваційних цифрових сервісів. Запропоновано організаційний, маркетинговий та фінансовий план реалізації проєкту. Визначено бюджет (11,55 млн грн), строк окупності (3 роки), прогнозовано приріст чистого прибутку до 210 млн грн у 2028 році. Показано вплив цифрових ініціатив на ключові фінансові показники: дохід, рентабельність, коефіцієнти ліквідності та ділової активності.

Margita I.I., Yavorska N.P.(supervisor). Development of SG TAS JSC by implementing innovative digital services in the insurance sector. Bachelor’s Qualification Thesis. – Lviv Polytechnic National University, Lviv, 2025. Extended abstract. The thesis explores theoretical, methodological, and practical aspects of the digital transformation of a Ukrainian insurance company, using JSC "SG TAS" as a case study. The research is devoted to identifying the role of innovative digital services as a key driver for enhancing operational efficiency, competitiveness, and profitability in the context of accelerating digitalization in the insurance market. Special attention is given to the implementation of omnichannel platforms, AI-based analytics, risk management automation, electronic documentation systems, and cybersecurity infrastructure [1–4]. The object of the study is JSC "SG TAS" – a leading insurance company in Ukraine. The subject of the study includes managerial, organizational, financial, and digital dimensions of enterprise development through the modernization of its service model. The aim of the study is to substantiate the strategic directions for digital transformation of JSC "SG TAS" in order to increase its economic performance, technological adaptability, and long-term sustainability. The first chapter outlines the essence and role of digital transformation in the insurance industry, analyzes theoretical models of digital service management, and examines methods for evaluating service efficiency. The chapter includes the author’s interpretation of key concepts such as "innovative digital service," "insurance product," and "technological modernization." The second chapter presents an in-depth analytical review of JSC "SG TAS," including an organizational and economic profile, analysis of its external environment, and financial diagnostics for 2021–2024. The third chapter provides a substantiated strategic development plan based on the integration of innovative digital services. It includes an organizational, marketing, and financial implementation plan. The estimated investment budget is UAH 11.55 million, with a projected return on investment period of three years. By 2028, net profit is expected to grow to UAH 210 million. A scenario analysis demonstrates the financial stability of the digital strategy across optimistic, pessimistic, and baseline scenarios. The study also confirms a positive impact of digital initiatives on key financial metrics such as revenue, profitability, liquidity, and asset turnover.
Development of SG TAS JSC by implementing innovative digital services in the insurance sector
Keywords: 6.076.00.00; цифрова трансформація; інноваційні сервіси; страхування; омніканальна система; CRM; AI; ефективність; стратегічний розвиток; фінансова стійкість; АТ «СГ «ТАС»; digital transformation; innovative services; insurance; omnichannel platform; CRM; artificial intelligence; efficiency; strategic development; financial stability; JSC "SG TAS"