Комплексність правової політики захисту бізнесу: окремі аспекти судової практики - Стасюк, Сергій; Stasiuk, Serhii (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Автор статті здійснив комплексне осмислення правової політики у сфері захисту бізнесу як ключового завдання розвитку державності в умовах війни, кризових чинників, економічних потрясінь, екологічних викликів, адміністративних бар’єрів та корупційних ризиків. Уривчастість правових, соціальних та економічних підходів спричиняють додаткові проблеми та прогалини у сфері захисту підприємницької діяльності. Констатовано, що взаємодія держави та бізнесу великою мірою залежить від фіскальної політики, зокрема податкового регулювання, субсидій, грантів і податкових пільг. Чіткі, передбачувані та справедливі правила оподаткування є необхідними для стимулювання економічної активності. Непослідовна або надмірно обтяжлива податкова система може сповільнювати розвиток бізнесу та сприяти його тінізації. Умотивовано, що у демократичних державах регулювання ринків необхідне для запобігання монополізації, захисту прав споживачів та забезпечення екологічних стандартів. Водночас надмірне регулювання може створювати бар’єри для розвитку підприємництва, тому баланс між регуляціями та свободою підприємницької діяльності є важливою константою. Акцентовано, що інвестиційна сфера має істотне значення для розвитку бізнесу, оскільки забезпечує необхідні фінансові ресурси для розширення виробництва, впровадження інновацій та модернізації інфраструктури. Запропоновано комплекс чинників, що мають потенціал формування парадигми захисту бізнесу: формування нормативно-правової бази регулювання підприємницької діяльності; зважена фінансова політика держави; гарантії забезпечення правового регулювання, що базується на автономії здійснення підприємницької діяльності, у тому числі належне функціонування судових інституцій; створення довірливих відносин між державою та бізнесом. У статті узагальнено, що до проблеми розвитку бізнесу треба ставитися комплексно, з ґрунтовним аналізом передбачуваних загроз та можливих позитивів. Затребуваною зміною є ідеологічний підхід комплексності правової політики, яка враховує нормативні, ідеологічні, інституційні, економічні, правореалізаційні критерії, повинна передбачити довгостроковий вектор розвитку державності.

The author of the article carried out a comprehensive understanding of the legal policy in the field of business protection as a key task of the development of statehood in the conditions of war, crisis factors, economic shocks, environmental challenges, administrative barriers and corruption risks. Fragmentation of legal, social and economic approaches cause additional problems and gaps in the field of business protection. It was established that the interaction between the state and business largely depends on fiscal policy, in particular tax regulation, subsidies, grants and tax benefits. Clear, predictable and fair taxation rules are necessary to stimulate economic activity. An inconsistent or excessively burdensome tax system can slow down business development and contribute to its shadowing. It is reasoned that in democratic states market regulation is necessary to prevent monopolization, protect consumer rights and ensure environmental standards. At the same time, excessive regulation can create barriers to the development of entrepreneurship, so the balance between regulations and freedom of entrepreneurial activity is an important constant. It was emphasized that the investment sphere is of significant importance for business development, as it provides the necessary financial resources for expanding production, introducing innovations and modernizing infrastructure. A complex of factors that have the potential to form a paradigm of business protection is proposed: formation of a normative and legal framework for the regulation of entrepreneurial activity; balanced financial policy of the state; guarantees of ensuring legal regulation based on the autonomy of entrepreneurial activity, including the proper functioning of judicial institutions; creation of trusting relations between the state and business. The article summarizes that the problem of business development should be treated comprehensively, with a thorough analysis of foreseeable threats and possible positives. The requested change is an ideological approach to the complexity of legal policy, which takes into account normative, ideological, institutional, economic, law-enforcement criteria and should provide for a long-term vector of the development of statehood.
Complexity of the Legal Policy of Business Protection: Certain Aspects of Judicial Practice
Keywords: захист бізнесу; свобода підприємництва; тонізація; правова політика; інвестиційні суди; комерційна таємниця; business protection; entrepreneurial freedom; tinization; legal policy; investment courts; commercial secrecy; 34.723