Наука і релігія у світоглядному контексті космології - Кадикало, Андрій (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2007)
Проаналізована проблема взаємовідносин релігійних уявлень про творення світу Богом та сучасних космологічних принципів. На основі осмислення складності будови Всесвіту, співвідношення фізичної реальності і моральних принципів, понять “антропний принцип”, “креаціонізм” розглядається можливість формування науково-релігійного світогляду. Як наслідок можна вести мову про те, що пізнання нових рівнів буття створюють комплементарний світогляд науки і релігії. Ключові поняття: релігія, наука, антропний принцип, дух, комплементарність. In article is analyses models religious and scientific concept of the origin Universe. Worldoutlooks scientifically-religious is considered possibility of the shaping on base of the comprehension of the structure Universe, physical reality and moral principle, anthropological of the principle and creation. This allows the science and religion complement consider.
Cosmology model in interaction of the science and religions
Keywords: релігія; наука; антропний принцип; дух; комплементарність; religion; science; anthropological principle; spirit; complementing