До питання синтаксичних засобів вираження модальності у давньогрецькій мові (на матеріалі поеми Гомера "Одіссея") - Магійович, Н. О. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2001)
Розглянуті питання модальності як граматичної категорії, що відображає, з одного боку, зв’язок мовця та предмета мовлення, а, з другого боку, зв’язок предмета мовлення та реальності. На матеріалі “Одіссеї” Гомера досліджуються синтаксичні засоби вираження модальності, зокрема, вираження різних модальних значень формами индикатива та оптатива. The article is dedicated to the problem of modality as a grammatical category reflecting the connection of such essential factors of speech as the attitude of the speaker to the things spoken about and of the things spoken about to the reality. Syntactic means of expressing modality in ancient Greek are studied on the material of Homer’s Odyssey. Indicativus and optativus are shown to have different shades of modal meanings.